Asteroidy s bilionovými hodnotami

Datum 31.12.2018

Hollywood ve svých filmech (s Brucem Willisem) líčí asteroidy jako největší hrozbu pro lidstvo. Podnikatelé (zvláště ze Silicon Valley) v nich vidí také potenciál, kam investovat své peníze. Jsou totiž obrovskou zásobárnou velmi vzácných kovů – některé z nich slouží k uchování hodnoty, jiné jsou však klíčové v moderní elektronice. A právě zahájení těžby na těchto vesmírných tělesech se proto zdá být pro potenciální investory velmi zajímavé.

  • 12 tisíc vesmírných objektů (planetky a asteroidy) pohybujících se v blízkosti Země
  • až 5 bilionů dolarů představuje pro těžaře vytěžitelnou hodnotu 500 metrový asteroid bohatý na vodu a vzácné kovy
  • 20 tisíc dolarů stojí poslat litr vody do vesmíru
  • 500 tisíc asteroidů bylo doposud označeno v naší sluneční soustavě. Celkový odhad je mnohonásobně vyšší.

Blízkozemní asteroidy

Jsou také označovány zkratkou NEO (Near Earth Objects). I když mohou přímo ohrozit život na naší planetě, představují také jednu z nejperspektivnějších oblastí budoucí kosmonautiky. Nachází se totiž na nich obrovské množství jak drahých kovů, tak i obyčejné vody, kterou potřebujeme zásobovat orbitální stanice a také stanice, které chceme budovat na Měsíci nebo i na Marsu. V současnosti je známo na 12 tisíc asteroidů. Ten největší Ganyméd má průměr 30 kilometrů. Nejprozkoumanější planetkou je 433 Eros, ke které se před 20 lety přiblížila americká sonda NEAR Shoemaker. Data nasbíraná touto sondou ukazují, že 433 Eros obsahuje 20 tisíc miliard tun hliníku a přibližně stejné množství drahých kovů.

 

Kdo má zájem těžit ve vesmíru?

• ispace – japonská společnost založená v roce 2013 se specializuje na robotické rovery o hmotnosti pouze 4 kg, jejich malé rozměry z nich činí relativně levné nástroje k vyslání do vesmíru. Společnost zaměstnává 40 lidí a zařadila se mezi pět finalistů soutěže Lunar Xprize pořádané společností Google. Své finanční prostředky ve výši 10 milionů dolarů získala prodejem reklamy na roveru. Kyle Acierno, generální ředitel společnosti ispace Europe, sází na to, že jako první se bude těžit na Měsíci.

• Planetary Resources – zakládajícími investory této společnosti jsou Larry Page, výkonný ředitel Googlu, Eric Schmidt, výkonný předseda Alphabet (mateřské společnosti Googlu); a Sir Richard Branson, zakladatel skupiny Virgin. Zatím generují příjmy na naší planetě. Společnost využívá svou technologii k poskytování služeb tradičním těžebním podnikům.

• Deep Space Industries – hlavní obchodní vývojář společnosti Deep Space Industries Peter Stibrany říká, že se společnost zaměřuje na snižování nákladů na hluboký průzkum vesmíru. Dnes stojí mise 500 milionů až miliardu dolarů. Firma doufá, že se jim podaří tyto náklady snížit až 20násobně.

• Kleos Space – tato společnost tvrdí, že je nepravděpodobné, že by těžaři měli být lidé. Kleos pracuje na přesné robotice, která umožní výrobu nástrojů a náhradních dílů ve vesmíru – bude tak pomáhat budoucím těžařům vyhnout se drahým dodávkám ze Země.

• OffWorld – společnost vedená veteránem vesmírného průmyslu Jimem Keravalou je robotická společnost založená v Los Angeles. Zabývá se inteligentními průmyslovými modulárními robotickými systémy, které jsou navrženy tak, aby fungovaly autonomně.

 

Složení asteroidů

Astronomové rozeznávají 4 základní typy asteroidů a planetek: C, S, M a U.

  • Planetky typu C (carbonaceus) vykazují spektrální charakteristiky podobné jako uhlíkaté chondrity (typ meteoritů) s vysokým obsahem uhlíku. Z hlediska využití jsou vhodné pro vysoký obsah vody a organických látek, takže je na nich možné s pomocí sluneční energie vyrábět kyslík a paliva pro raketové motory nebo zásobovat kosmické lodě vodou, jejíž doprava by byla ze Země příliš drahá.
  • Planetky typu M (metallic) tvoří především nikl a železo, pravděpodobně však i drahé kovy. Běžné kovy, které se v nich také nacházejí, bude možné použít pro vytváření případných konstrukcí ve vesmíru (kosmické lodě, stanice…), vzácné kovy mohou být odeslány v kontejnerech na naši planetu.
  • Planetky typu S (stoney) tvoří křemičitanové materiály podobné jako na Zemi, s příměsí niklu, železa a dalších kovů. Podíl kovů a křemičitanových materiálů není u všech vesmírných těles stejný.
  • Planetky typu U (unclassified) jsou tělesa s dosud neznámým složením. Přesné složení většiny těchto těles není známé, proto bude případné těžbě předcházet detailní průzkum.
Foto: CanStock Photo
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář