Dlouhé stráně vloni navštívilo přes 88 tisíc lidí

Datum 19.01.2019

????????????????????????????????????

Přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé stráně, podle čtenářů Idnes.cz největší div Česka vloni obdivovalo 88 756 turistů a studentů. Snížení počtu návštěvníků zhruba o 10 tisíc šlo na vrub loňských rozsáhlých oprav elektrárny, které zajistily modernizaci, prodloužení provozu i zlepšení výkonu.

Z uvedeného počtu absolvovalo více než 33 tisíc zájemců exkurzi v podzemních útrobách elektrárny, dalších bezmála 56 tisíc lidí se nechalo vyvézt lanovkou k horní nádrži. „Na nižší počet návštěvníků mělo vliv také to, že jsme kvůli opravám museli odmítat odborné exkurze. Ty tvoří studenti technických škol nebo zaměstnanci firem, kteří se chtějí seznámit s provozem elektrárny podrobněji a bereme je i do míst, kam se běžné skupiny turistů nebo žáků nedostanou,“ vysvětlil šéf elektrárny Vítězslav Chmelař.

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a prodává za vyšší cenu. Stále větší význam elektrárny rovněž spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů energie.

Unikátní záběry elektrárny zveřejnil ČEZ v rámci série virtuálních prohlídek svých elektráren na webu www.virtualniprohlidky.cez.cz. Podrobnosti o exkurzích i objednávkový formulář najdou zájemci na webu www.dlouhe-strane.cz.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář