Deváťáci sestavovali elektrický obvod a odhalovali optické klamy

Datum 10.02.2019

Sestavit specifický elektrický obvod, popasovat se se záludnými optickými klamy, dát do souvislosti proporce lidského těla a starověkou architekturu, správně určit azimut na mapě… S těmito a mnoha dalšími úkoly z fyziky, biologie, chemie, matematiky a zeměpisu se setkali žáci 9. tříd sedmi havířovských základních škol na soutěži GYMKOM, kterou připravili učitelé a studenti Gymnázia Komenského Havířov. Zvláštní cenu Skupiny ČEZ v ní získal tým ze Základní školy M. Kudeříkové.

V biologii byla propojena práce s kostrou s vyplněním osmisměrky, v křížovce se doplňovaly svaly a nakonec si žáci zacvičili při hledání vztahu mezi polohou těžiště těla a možnými či nemožnými cviky. Fyzikální pasáž obsahovala AZ kvíz a hlavolam, dále nalezení metody a provedení výpočtu k určení, kolik vína je v láhvi. V chemii se prováděla separace látek, žáci dokazovali ionty kovů a zkoumali pH různých látek pomocí acidobazických indikátorů. Jeden z indikátorů si soutěžící připravili sami z červeného zelí. To nejspíš zmátlo jednu z účastnic při stoupání k chemické laboratoři, když zavětřila a pronesla: „Blížíme se k jídelně!“

Soutěž vyhrál tým ze ZŠ Gorkého, zvláštní cenu Skupiny ČEZ za nejlépe splněné fyzikální úkoly si odnesla trojice kluků ze Základní školy M. Kudeříkové: Matěj Kalman, Jakub Rybarčík a Josef Draxler.

Soutěž GYMKOM uspořádalo havířovské gymnázium popáté. „Žákům devátých tříd jsme ukázali naši školu, odborné učebny i způsob výuky přírodních věd, které u nás zdaleka nejsou jen nudnou teorií. Cílem akce je motivace žáků ke studiu přírodovědných oborů, což se nám v posledních letech daří,“ řekl ředitel gymnázia Petr Šimek.

S nadšením účastníků byli spokojeni i energetici. „Podobných atraktivních aktivit jako je GYMKOM je naštěstí v poslední době více, což mezi žáky základních škol zvyšuje prestiž přírodních věd. To je důležité i pro obory, které dlouhodobě potřebujeme v energetickém sektoru,“ řekl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář