Flexibilní a efektivní realizace řídicích úloh – easyE4, nová generace řídicích relé

Datum 26.02.2019

Na loňském veletrhu SPS IPC Drives představila společnost Eaton novou generaci své velmi úspěšné řady řídicích relé „easy“: Díky jeho univerzálnímu použití je relé easyE4 ideální volbou pro všechny, kteří chtějí realizovat řídicí úlohy s minimem úsilí – od aplikací v domovních instalacích až po průmyslová automatizační řešení.

Jednoduchá manipulace a intuitivní programovací software easySoft 7 umožňují zpracovat jednoduché řídicí úlohy, jakož i složitější konfigurace s vysokou procesní účinností. Výkonný hardware, flexibilní možnost rozšíření a pokročilé způsoby komunikace předurčují použití řídicích relé „easy“ v širokém rozsahu aplikací. Vestavěné ethernetové rozhraní poskytuje uživatelům přístup k průmyslovému internetu věcí (IIoT).

Pro zajištění maximální flexibility se každá základní jednotka easyE4 dodává se čtyřmi výstupy, čtyřmi analogovými/digitálními vstupy s 12bitovým rozlišením a čtyřmi rychlými digitálními vstupy, které lze použít např. pro vysokorychlostní čítače. Veškeré vstupy lze použít i pro funkci přerušení, kterou obvykle nabízí výrazně složitější řídicí systémy. Tato funkce dokáže spustit sekvenci přerušení pro definovanou událost založenou na hraně signálu, případně čítačové nebo časové podmínce. V kombinaci s funkcí NET je toto řídicí relé schopno dosáhnout takových časů odezvy, které konkurují hodnotám u nižších řad plnohodnotných PLC. Další novou vlastností řady easyE4 je možnost využít synchronizaci reálného času pomocí radiového signálu DCF77. Tím je zajištěna velmi přesná signalizace času a data pro každou aplikaci a oblast použití. Tyto informace se také automaticky aktualizují, např. při přechodu ze zimního na letní čas.

Pomocí rozšiřujících modulů lze každou základní jednotku rozšířit až na 188 vstupů/výstupů, což nastavuje zcela novou úroveň pro kompaktní řídicí systémy. Pro jednodušší realizaci je možné kombinovat zařízení easyE4 i s různými napájecími napětími (AC, DC a UC), a to stejné platí i pro analogové a digitální rozšiřující moduly. Rozšíření se propojují zepředu pomocí nového konektoru, který značně usnadňuje instalaci a demontáž. S celkem 14 konfiguracemi základní jednotky a rozšiřujících modulů se snížil počet dostupných verzí v porovnání s předchozími řadami, a současně se rozšířil rozsah použití. To vede ke značnému snížení pořizovacích nákladů a potřeb spojených se skladováním.

Základní přístroje lze doplnit Mikro-SD kartou, která otevírá další možnosti použití. Díky tomu je možné snadno aktualizovat a udržovat programy nebo definovat program na kartě, který má být spuštěn při zapnutí řídicího relé. Přídavná paměť může také sloužit jako uložiště pro záznam dat, což umožňuje dokumentování stavů stroje za provozu. Navíc lze mikro-SD kartu využít pro uživatelské přizpůsobení řídicího relé: lze nahrát obrázky specifické pro danou společnost, které pak budou zobrazeny při spuštění přístroje.

Pomocí zabudovaného ethernetového rozhraní můžete relé easyE4 připojit k jakémukoliv standardnímu routeru LAN/WLAN, repeateru nebo dLan systému, a umožnit tak připojení do sítě IIoT. Informace poskytované řídicím relé mohou být zobrazeny buď na webových stránkách s podporou HTML5, nebo použity pro vizualizaci prostřednictvím integrovaného webového serveru. Uživatelé mohou vytvářet své vlastní pracovní plochy a přistupovat k relé easyE4 ze svého chytrého telefonu, tabletu nebo notebooku. Dále lze připojit jakékoliv vzdálené displeje přímo přes rozhraní Ethernet, například pomocí protokolu ModBus TCP. Navíc může mezi sebou komunikovat až 80 zařízení easyE4 v jediné Ethernet síti přes síťovou funkci NET.

Řada easyE4 je určena pro široké spektrum aplikací a v důsledku toho pokrývá různá napájecí napětí: AC verze pro napětí 85 V AC až 264 V AC, a DC verze pro napětí 24 V DC. Speciálním provedením je verze UC (univerzální napětí), která může být použita pro napětí 12 V DC, 24 V DC nebo 24 V AC. Každá základní jednotka je k dispozici také s integrovaným displejem, který umožňuje zobrazování textů, hodnot a parametrů s využitím různých grafických prvků. Displej lze pomocí softwaru easySoft 7 přizpůsobit na míru dle požadavků uživatele.

Intuitivní ovládání programu easySoft 7 a různé způsoby programování přístrojů easyE4 poskytují rychlé a flexibilní nastavení. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř programovacích jazyků: schéma lze vytvářet pomocí funkčních bloků, liniových diagramů, vlastního programovacího jazyka Eaton „easy“ nebo pomocí strukturovaného textu. Poslední možnost se běžně používá v automatizaci a zahrnuje pokročilejší funkce pro složitější aplikace. SW easySoft 7 přichází s řadou nových užitečných funkčních bloků, jako jsou např. data logger, min/max, alarm, třípolohový regulátor nebo e-mailová upozornění. Díky tomu se značně rozšiřuje rozsah použití přístrojů easyE4. Uživatelé mohou také vytvářet své vlastní funkční bloky a používat je opakovaně i v budoucích projektech. Stávající programy z předchozích řad řídicích relé (easy 500, 700 a 800) lze jednoduše přenést do nového provedení přes software easySoft 7.

Popisek k úvodní fotografií: S novou řadou řídicích relé Eaton easyE4 můžete flexibilně a efektivně realizovat široké množství řídicích úloh.
Pro více informací navštivte www.eaton.eu/easy.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář