Tepelné čerpadlo zlevní vytápění Víceúčelového charitního domu na Valašku

Datum 15.03.2019

Teplelné čerpadlo v Halenkově

Nové tepelné čerpadlo, které od podzimu vytápí Víceúčelový charitní dům v Halenkově, ušetří Charitě Nový Hrozenkov přes 100 tisíc korun, které charita využije na zlepšení služeb pro seniory a hendikepované. Na více než milionovou investici se složilo několik dárců, významně přispěli i uživatelé aplikace EPP – Pomáhej pohybem. Do sbírání bodů pro místní charitu se s populární mobilní aplikací zapojili školáci, skauti, sportovci i obyvatelé okolních vesnic.

„Spontánní zapojení lidí nás opravdu mile překvapilo. Body, které pak Nadace ČEZ přeměnila na finance, pro nás získávali nejen děti a mladí sportující lidé, ale například i rodiny, jejichž příbuzným jsme pomáhali nebo pomáháme. Byla to pro nás úžasná zpětná vazba,“ řekla ředitelka Charity Nový Hrozenkov Danuše Martinková.

Na začátku všeho bylo odvážné rozhodnutí. „Sehnat milion není jen tak. Na druhou stranu šlo o strategický počin, jehož cílem nebylo jen snížení nákladů, ale i modernizace systému vytápění. Hrozilo, že starý kotel může odejít ze dne na den,“ dodala šéfka valašské charity. Teď už o tepelnou pohodu v domě, kde sídlí denní stacionář pro seniory a odlehčovací služba, nemá obavy.

Do sbírání bodů v aplikaci EPP – Pomáhej pohybem se zapojili skauti z Hovězí, karatistický oddíl ze Vsetína i všechny základní školy z údolí Vsetínské Bečvy až po Velké Karlovice. „Všichni běhali a jezdili na kole jako o závod, takže jsme měli potřebné body nasbírané už za dva dny. Na druhou stranu to byla i propagace našich služeb. Díky zapojení veřejnosti jsme dali místním vědět o našich službách a jejich významu,“ řekla Danuše Martínková, jejíž lidé zajišťují kromě provozu denního stacionáře, domova pro seniory a odlehčovací služby také práci v terénu, od zajištění obědů přes osobní asistenci až po domácí hospicovou péči, což je ve valašském terénu plném „kotárů“ náročné nejen fyzicky, ale i finančně.

Na nové tepelné čerpadlo přispěli spolu s Nadací ČEZ také další donátoři – Fond pomoci Siemens, Nadace Agrofert, vsetínská firma Austin Detonator a mnoho drobných dárců.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář