Březnový start Crew Dragon byl úspěšný. Musk teď může poslat lidi do vesmíru

Datum 30.03.2019

V sobotu 2. března 2019 v 8:49 SEČ poprvé odstartovala kosmická loď Crew Dragon Muskovy společnosti SpaceX z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Její cíl byla Mezinárodní kosmická stanice (ISS). Následující den se úspěšně spojila pomocí dokovacího modulu s kosmickou stanicí, ke které byla připojena 5 dnů.

Americká astronautka Anne McClainová si poprvé ve vesmíru vyzkoušela pobyt v Crew Dragonu, kam se dostala poklopem z ISS. Jednalo se o první demonstrační misi Crew Dragonu a zároveň jeho první let k ISS, který na figuríně se senzory demonstroval možnost létání také s lidskou posádkou.

Elon Musk krátce po úspěšném startu řekl reportérům, že byl startem zcela emociálně vyčerpán. Základním cílem jeho raketové společnosti od jejího založení v roce 2002 bylo vyslání lidí do vesmíru. To by se mělo uskutečnit už letos v létě.

„Trvalo nám 17 let než jsme se dostali do tohoto bodu“, řekl Musk a dodal: „Stálo nás to hodně úsilí a obětování.“

Premiérový start se ale uskutečnil bez lidí. V křesle pro astronauty byla figurína s čidly.

„Říkáme jí smartie a jmenuje se Ripleyová,“ sdělil představitel společnosti SpaceX Hans Koenigsmann na předletové tiskové konferenci.

Jde o připomínku Ellen Ripleyové, hlavní postavy filmu Vetřelec. SpaceX je jednou ze dvou komerčních společností, které si NASA vybrala k dopravě astronautů na vesmírnou stanici. Druhou společností je Boeing, která dopraví astronauty ve svých kosmických lodích CST-100 Starliner a v raketách Atlas V. NASA podepsala se společností SpaceX smlouvu ve výši 2,6 miliardy dolarů již v roce 2014, aby pro astronauty vyvinula kosmickou loď Crew Dragon. Boeing od NASA získal 4,2 miliardy dolarů na podporu vývoje lodí Starliner.

Když kosmické lodě Space Shuttle přestaly v roce 2011 létat, NASA tím ztratila možnost vyslání svých kosmonautů na Mezinárodní vesmírnou stanici. Takže od té doby tuto službu Americké vesmírné agentuře zajišťuje ruská kosmická loď Soyuz. Je to dost nákladné, vyslání jednoho astronauta na ISS stojí 81 milionů dolarů. Současné lety pro NASA tak fakticky zajišťuje Rusko, což není mnoha Američanům zrovna po chuti. Navíc plánování startů nemají zcela pod kontrolou, pokud Soyuz bude mít z nějakého důvodu delší dobu výpadek, NASA by neměla jinou alternativu, jak dostat své lidi do vesmíru. To jsou hlavní důvody, proč se NASA posledních deset let všemožně snaží najít způsob, jak dopravit do kosmu své astronauty americkými vesmírnými loděmi.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář