Konektory značky WAGO – seznamte se s nabídkou průmyslových konektorů

Datum 09.04.2019

Společnost WAGO vyrábí spolehlivé průmyslové konektory a svorky již od roku 1951. Výrobky značky WAGO s úspěchem nahrazují tradiční šroubové nebo pájené spojovací prvky a díky minimalizaci rizika vadného spojení jsou velmi vhodné pro použití v elektrotechnice a průmyslové automatizaci.

Společnost WAGO vyrábí průmyslové konektory pro automatizaci a svorky pro elektrotechniku:

  • instalační svorky
  • řadové svorky
  • svorky a konektory na desky plošných spojů.

Pružné konektory pro automatizaci jsou určeny k rozšiřování systémů řízení. Dalšími skupinami výrobků značky WAGO jsou rozhraní HMI, komponenty síťové infrastruktury (mj. průmyslové switche a zásuvky RJ45) a pokročilé modulové I/O systémy.

Typy konektorů WAGO

Široký sortiment svorek umožňuje vybrat si prvek s potřebným počtem kontaktů. Svorky jsou řešením při použití na omezeném prostoru. Pokročilý zasouvací systém CAGE CLAMP, který je použit u mnoha výrobků značky WAGO, umožňuje rychlou montáž.

Řadové svorky se zasouvací funkcí

Jedná se o neocenitelnou pomůcku při instalaci rozváděčových a ovládacích skříní. U těchto výrobků je možné vyzkoušet spojení před připojením a použít jasné a přehledné značení. Tyto svorky jsou určeny pro montáž vodičů s průřezem 1,5 a 4 mm2. Řadové svorky značky WAGO jsou také vybaveny ochranou před chybným zapojením a přímým dotykem. Distribuce napájení je tak možná i na obtížně přístupných místech.

Patrové svorky

Jedná se o spolehlivé instalační prvky, které jsou určeny pro použití v technologii budov. Samostatné vodiče nebo licny s nakrimpovanou koncovkou je možné jednoduše zastrčit do kabelových objímek. Patrové svorky WAGO odpovídají normě DIN VDE 0100-718, která upravuje požadavky na elektroinstalace u staveb občanské vybavenosti. Pomocí těchto svorek lze rozdělit potenciál N a měřit tak izolační odpor u všech vodičů určitého obvodu bez jeho vypínání. Patrové svorky jsou určeny pro bezpečné a snadné použití a jejich úhlová varianta usnadňuje jejich montáž. I přes své kompaktní rozměry poskytují patrové svorky prostor pro 3řádkové označení a identifikační popis.

Instalační svorky

Instalační svorky značky WAGO jsou určeny pro montáž většiny vodičů. Díky menším rozměrům se výborně hodí pro použití na obtížně přístupných místech. Některé řady těchto výrobků, jako např. svorky WAGO 221, mají průhledné provedení, které umožňuje rychlou kontrolu stavu kontaktů a délky odizolovaného vodiče.

Svorky pro instalační krabice

Používají se u zapuštěných i nástěnných instalačních krabic. Vyznačují se kompaktními rozměry, jsou určeny pro připojení 2 až 8 vodičů. Jsou průhledné, což umožňuje rychlou kontrolu kontaktů. Nejznámější jsou svorky řady 273, kde se používá vodič odizolovaný v délce 10 ‒ 13 mm. Vodiče se montují jednoduše zasunutím do příslušného otvoru.

Svorky je třeba vybírat podle konkrétního typu vodiče. Proto nabídka značky WAGO zahrnuje standardní svorky pro instalační krabice (řada 273) a také tyto typy:

  • Svorky pro instalační krabice v provedení Micro, které jsou určeny pro instalace, ve kterých je nezbytné použít prvky o malé velikosti, jako například při instalaci zvonku či interkomu. Svorky řady 243 jsou určeny k použití v nízkonapěťových rozvodech. Zasouvání, které je u těchto svorek použito místo šroubů, zajišťuje rychlou a snadnou montáž.
  • Svorky pro instalační krabice určené pro použití v zónách s nebezpečím výbuchu obsahuje řada Ex e (řada 773), která vyhovuje normě 94/9-ATEX a UL-Aex, což umožňuje použití těchto svorek ve velmi náročných podmínkách.

Pojistkové svorky

Jedná se o zvláštní variantu řadových svorek, které jsou určeny mj. k montáži autopojistek. Vyskytují se také v provedení s kon­takty zboku nebo zepředu. Lze také použít úhlové provedení. S úspěchem se používají v rozváděčích nebo zvláštních vo­zidlech či lodích. Pojistkové vložky je třeba vybírat podle elektrických a technických parametrů pojistek.

Svorky TOPJOB®S

Řadové svorky vyráběné společností WAGO jsou zvláštním typem instalačních svorek pro použití ve stavebnictví. Využívají bezpečnou technologii zasouvání CAGE CLAMP, která umožňuje spojování jednožilových i vícežilových kabelů, drátových vodičů s koncovkami i bez nich. Jsou určeny pro zatížení až do 32 A, díky čemuž nacházejí uplatnění ve většině instalací. Svorky, u kterých se používá technologie CAGE CLAMP, jsou odolné proti otřesům a umožňují dosažení vysoké vodivosti.

Další výhody těchto svorek jsou:

  • Jednoduchý a srozumitelný systém značení páskami umožňuje rychlou a přesnou kontrolu instalací.
  • Díky technologii Push-in je zajištěna rychlá montáž zasunutím vodiče bez použití nářadí, čímž se zkracuje čas instalace. U svorek TOPJOB®S není potřeba vodiče dopředu upravovat, a díky tomu se spoří čas i náklady. Svorky TOPJOB®S se hodí pro všechny typy vodičů.
  • Svorky TOPJOB®S je možné flexibilně rozšiřovat pomocí můstků, včetně mj. příčných můstků, kabelových a vertikálních můstků, které jsou vhodné pro spojování patrových svorek.

Mini svorky

Svorky WAGO Compact Vysokou efektivitu lze dosáhnout použitím mi­niaturních svorek, které jsou určeny pro obtížně přístupná místa, kde je potřeba použít velmi malé spojovací prvky, jež zároveň zajistí maximální kvalitu spojení a rychlost provedení. Svorky Compact – řada 2273 Příkladem je řada 2273, která je určena pro vodiče s průřezem 0,5 až 2,5 mm2. Výrazné barevné značení těchto svorek umožňuje rychlou identifikaci vodičů. Jedná se o kompaktní svorky s průhledným krytem pro rychlou vizuální kontrolu. Tyto svorky lze s úspěchem použít u zapuštěných instalačních krabic. Svorky řady 2273 jsou o 50 % menší než svorky základní řady WAGO Compact.

Svorky Compact – řada 221

Řada 221 obsahuje kompaktní instalační svorky určené pro montáž všech typů vodičů. Díky průhlednému provedení je zajištěna možnost rychlé kontroly spojení vodičů. Tyto svorky jsou vyráběny v provedení pro 2, 3 a 5 vodičů. Pro instalaci vodiče není potřeba zvláštní vybavení – stačí odklopit kontakt, zasunout vodič a pak kontakt zaklapnout zpět na vodič ve správné poloze. Svorky se snadno montují a mají kompaktní rozměry, ve srovnání s předchozí řadou 222 lze dosáhnout až 40 % úspory místa. Svorky pro osvětlení Svorky WAGO pro použití u markýz a žaluzií, v osvětlovacích a topných soustavách. Vyznačují se menšími rozměry, snadnou instalací a spolehlivým spojením.

Pro použití v rámci osvětlovacích systémů je určena řada 224.

  • Všechny její prvky vyhovují normě VDE 60998.
  • Umožňují montáž kabelů i jednožilových vodičů.
  • Při montáži není potřeba nářadí, což se hodí v omezeném prostoru.
  • Vybrané prvky jsou odolné proti dlouhodobému působení vysokých teplot.

Zvláštním typem svorky pro osvětlení je servisní svorka, která je určena pro připojení všech typů vodičů.

Montáž svorek WAGO

U obyčejných svorek je potřeba používat šroubovák, což ve stísněných podmínkách může být velmi obtížné. Svorky značky WAGO se vyznačují bezproblémovou a ve většině případů beznářaďovou montáží, díky níž je jejich použití velmi snadné a urychluje také případné opravy elektroinstalací. Zasouvací systém umožňuje zkontrolovat zkoušečkou nebo měřicím zařízením správné fungování svorky. I přes jednoduchou montáž zajišťují svorky značky WAGO bezpečné a pevné spojení vodičů. U některých typů svorek se používá pružinový kontakt, u kterého postačí pouze zasunout vodič do svorky.

WAGO svorka, nebo pájení?

Srovnání

Svorky značky WAGO

  • Rychlá montáž
  • Snadná demontáž
  • Bezpečné spojení (svorka brání propojení přes izolaci)
  • Spojení odolné proti vnějším vlivům jako jsou například vibrace
  • Dražší instalační součástky • Levnější instalační součástky

Jiné typy svorek (pájení, šroubky)

  • Časově náročná montáž
  • Obtížně demontovatelné, např. v případě pájených součástek
  • Šroubové kontakty mohou poškodit vodič
  • Spoj může korodovat (použití některých pájek)
  • Existuje vyšší pravděpodobnost prasknutí pájeného spoje z důvodu křehkosti mědi
  • Zahřátí vodiče u pájeného spojení může způsobit zahřátí cínu a poškození izolace
velkoobchod.conrad.cz
Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář