Nejdelší energetický řetěz světa funguje na 100% již 10 let

Datum 12.04.2019

Světový unikát o délce 615 metrů instalovala v Elektrárně Tušimice Skupiny ČEZ litoměřická firma HENNLICH ve spolupráci s německým výrobcem igus.

Nepřetržitý provoz 24 hodin denně nebo nečinnost měsíc v kuse – v těchto extrémních podmínkách funguje nejdelší plastový energetický řetěz na světě v hnědouhelné elektrárně Tušimice Skupiny ČEZ. Systém energetických řetězů s rolnami dlouhý 615 metrů před 10 lety navrhla a instalovala litoměřická firma HENNLICH ve spolupráci s německým výrobcem, firmou igus, kterou v Česku výhradně zastupuje.     

Za normálních podmínek je do hnědouhelných elektráren přepravováno hnědé uhlí přímo z povrchových dolů. Elektrárny však musí vyrábět energii i v případě, že je dodávka uhlí z jakéhokoli důvodu přerušena. Proto má elektrárna pro tento případ ve svém areálu zřízenu skládku uhlí, která by mohla zásobovat elektrárnu po celý týden. Uhlí je zde skladováno v dlouhé zhutněné haldě a k jeho ukládání se používá zakladač. K napájení zakladače energií, daty a dalšími médii si společnost ČEZ vybrala systém energetického řetězu. Výsledkem je nejdelší energetický řetěz s pojezdem na světě dlouhý 615 metrů.

10 let spolehlivého provozu u cenami ověnčené aplikace

Aplikace v Tušimicích získala v roce 2010 Zlatý Vektor, cenu, kterou firma igus každé 2 roky uděluje nejzajímavější a nejnáročnější aplikaci energetických řetězů. Po deseti letech od uvedení do provozu systém pracuje na plné obrátky se spoustou let životnosti před sebou. Projekt zajišťovala firma HENNLICH, která v elektrárně Tušimice nainstalovala řetěz typu 5050RHD. „Díky použití rolen se koeficient tření při pohybu horní větve řetězu po dolní snižuje na minimum,“ vysvětluje Pavel Uxa, vedoucí divize HENNLICH ENGINEERING, která projekt zajišťovala. „Nízké tření šetří více než 57% energie nutné k provozu. To se vyplácí o to víc, když používáte tak dlouhý pojezd jako tento.“

Už žádné neplánované odstávky

Před instalací energetického řetězu používala elektrárna v Tušimicích kabelový buben, ve kterém ale v zimě kabely zamrzaly. To mohlo způsobovat poruchy a neplánované odstávky. Nové řešení vyvinuté firmami HENNLICH a igus si v Tušimicích vystačí pouze s pravidelnými vizuálními kontrolami.

„Za celou dobu bylo potřeba vyměnit pouze 10 příček, což je práce na pár vteřin,“ dodává Jan Švarc, manažer pro energetické řetězy igus ve firmě HENNLICH.

Spolehlivé vedení kabelů a efektivní celkové zabezpečení

Uvnitř energetických řetězů jsou vedeny různé typy flexibilních kabelů rovněž od firmy igus vyvinuté speciálně pro použití v těchto řetězech. Vedle ovládacích a servo kabelů jsou zde i optické kabely pro přenos dat. „Sběrnicové kabely jsou na takto dlouhých vzdálenostech naprosto nevhodné kvůli ztrátě síly signálu,“ podotýká Jan Švarc. Kromě kabelů je v řetězu uložená hadice vedoucí vodu do rozstřikovače umístěného na konci zakladače.

Od uvedení do provozu je systém energetických řetězů v Tušimicích elektronicky monitorován. Měří se tažné a tlačné síly působící na řetěz, přičemž systém se vypne po překročení hraničních hodnot. To se může stát, pokud se do systému např. dostanou nečistoty. V posledních letech firma igus rozvinula v rámci vývoje aplikací pro Průmysl 4.0 tuto formu monitoringu provozního stavu pod názvem isense. Dodává tak výrobcům strojů moduly pro monitoring a prediktivní údržbu jako doplněk pro zvýšení bezpečnosti.

Nepřetržitý provoz jako důkaz kvality

Rychlost zakladačů v Tušimicích není nijak závratná, ujetí požadované vzdálenosti 600 metrů zabere cca 20 minut. Občas zase systém stojí celý měsíc. Když však nastane situace, kdy je potřeba přepravit uhlí na skládku nebo do elektrárny, může provozovatel počítat s tím, že energetické řetězy budou pracovat spolehlivě nezávisle na ročním období. I za nepříznivých podmínek a po více než 10 letech provozu.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář