Malta není jen krásný evropský ostrov, ale i americká vize ukládání elektřiny

Datum 04.05.2019

Společnost Google se v roce 2015 rozhodla vytvořit svou mateřskou společnost Alphabet, která kromě ní samotné vlastní spoustu dalších zajímavých společností, co mají mít v budoucnu pozitivní dopad na stále se rozrůstající lidskou populaci. Jednou z takových společností je Malta. Ta byla až doposud součástí projektu v rámci firmy X-factory, provozované holdingem Alphabet.

Vědci pracující na tomto projektu se domnívají, že klíčem k levnému ukládání obnovitelné energie by mohla být sůl. Kódové označení Malta možná právě vycházelo z faktu, že samotný ostrov Malta je obklopen slanou vodou.

Projekt samotný byl založen na systému navrženém nositelem Nobelovy ceny Robertem Laughlinem (na obrázku). Ten prokázal, že elektřina může teoreticky být uložena jako teplo v roztavené soli a naopak jako chlad v nemrznoucí kapalině. Malta rovněž představuje velkou výzvu společnosti Tesla, která se zaměřila na budování úložišť ve formě velkokapacitních lithium-iontových baterií. Největší takové úložiště firma postavila v Jižní Austrálii.

Z původního projektu pojmenovaném po nádherném ostrově se loni stala samostatná společnost Malta Inc., která na konci loňského roku vybrala 26 milionů dolarů v prvním investičním kole. Největším investorem byla společnost Breakthrough Energy Ventures, jejíž předsedou správní rady je Bill Gates, známý filantrop zabývající se zlepšováním životního prostředí a zvyšováním dostupné zdravotní péče a hygieny především v zemích třetího světa. Dalšími významnými investory jsou Concord New Energy Group, firma produkující 2 TWh energie v Číně a v USA, a Alfa Laval, poskytovatel specializovaných produktů a technických řešení založených na klíčových technologiích přenosu tepla, separace a manipulace s tekutinami.

„Naši investoři sdílejí naši vizi, která má za cíl vytvořit škálovatelné řešení pro ukládání energie, které usnadní další rozšiřování obnovitelné energie a současně zlepší stabilitu a odolnost přenosových sítí na celém světě. Nad rámec svých kapitálových investic jsou také našimi aktivními partnery. Oceňujeme jejich důvěru v naši strategii a schopnost našeho týmu našim vizím dostát,“ uvedl Ramya Swaminathan, ředitel společnosti Malta Inc.

Malta je společnost sídlící ve státě Massachusetts, stejně jako další velice slibná firma Boston Dynamics, zabývající se pokročilou robotikou, která dříve rovněž patřila do portfolia Alphabetu.

Kapitál pomůže společnosti Malta dále rozvíjet její technologii pro ukládání energie. Dlouhodobým cílem je nabídnout ekonomičtější způsob pro ukládání přebytečné obnovitelné energie. Solární a větrné elektrárny velmi často produkují nejvíce energie v době, kdy je poptávka po ní poměrně omezená, značná část výkonu tak musí být v současné době vyřazena nebo vykupována za často nesmyslně vysoké ceny. Možnost uchovávat tuto elektřinu pro pozdější použití by mohla významně přispět ke snížení nákladů a současně k daleko širšímu začlenění do energetických mixů jednotlivých zemí.

Profesor Laughlin hovoří o ropných společnostech jako o dinosaurech s velkými zuby a všechny firmy zabývající se obnovitelnou energií tento fakt musí mít ještě pořád na zřeteli.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář