Nové molekuly dokáží zvrátit ztrátu paměti spojenou se stárnutím

Datum 08.05.2019

Nové terapeutické molekuly slibují odvrácení ztráty paměti související s depresí a stárnutím. Tyto molekuly nejen rychle snižují příznaky ztráty paměti, ale pozoruhodně zřejmě také obnovují základní funkce mozku, které souvisí se ztrátou paměti a demencí.

“V současné době neexistují žádné léky k léčbě kognitivních poruch, jako je ztráta paměti, ke které dochází při depresi, jiných duševních chorobách a při stárnutí,” říká Dr. Etienne Sibille, zástupce ředitele Výzkumného ústavu pro výzkum duševního zdraví v Torontu.

Navzdory mnoha problémům ve vývoji léků proti duševním nemocem, je nyní velmi slibný vývoj a výzkum jedinečných sloučenin, které cíleným způsobem aktivují poškozené receptory mozku způsobující ztrátu paměti. Jak uvádí Dr. Sibille je ještě zapotřebí řady studií než výzkum přejde do další fáze testování. Nejprve bylo potřeba identifikovat specifické poškození receptorů mozkových buněk v neurotransmiterním systému GABA. Poté se prokázalo, že toto poškození pravděpodobně způsobuje výkyvy nálady a ztrátu paměti při depresích a vlivem stárnutí.

Jedna dávka těchto nových molekul byla podána v předklinických modelech ztráty paměti vyvolané stresem. O třicet minut později se výkon paměti vrátil na normální úroveň. Tento experiment byl pak proveden více než 15krát. V dalším experimentu zahrnujícím předklinické modely stárnutí došlo k rychlému navrácení paměti a výkonnost mozku se po podání zvýšila na 80 %, čímž v podstatě dosáhla úrovně běžné u mladých lidí nebo běžné v raných stádiích dospělosti. Toto zlepšení trvalo při denní léčbě více než dva měsíce. Je předpoklad, že se molekuly začnou testovat v klinickém výzkumu už za dva roky.

“Prokázali jsme, že naše molekuly vstupující do mozku, jsou bezpečné, aktivují cílové buňky a dokáží zvrátit ztrátu paměti,” říká Dr. Sibille.

Pokud budou další testy úspěšné, možnosti jejich využití jsou široké. Zatím neexistuje dostatečná léč­ba duševních nemocí, ale nový objev naznačuje, že molekuly mohou pomoci zabránit ztrátě paměti na počátku Alzheimerovy nemoci a tím potenciálně oddálit její nástup.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář