Raveo stories: Frameless motory a jejich aplikace

Datum 31.05.2019

Takzvané frameless (bezrámové) servomotory otevírají velké množství nových možností při návrhu pohonů, které mohou být součástí vašich zařízení.

VYSOKÉ VÝKONY V KOMPAKTNÍCH ROZMĚRECH

Bezrámové motory (direct drive) se skládají ze statoru a rotoru, které jsou vsazeny do sestavy stroje. Díky tomu je rotor motoru přímo spojen s hnanou sestavou a není zde žádný mechanický prvek přenášející krouticí moment z motoru. Eliminace mechanických elementů přináší nesporné výhody:

  • podstatně nižší odezvu celé sestavy,
  • významně nižší ztráty výkonu,
  • menší velikost a zástavbové rozměry,
  • bezvůlové provedení,
  • kompaktní rozměry.

Zároveň také dochází ke snížení odezvy, která tak dovoluje Vašemu stroji rychleji a přesněji reagovat, čímž je zvýšena celková efektivita stroje a také rychlost výroby.

Bezrámové motory mohou být rovněž navrženy k poskytnutí vysoké torzní tuhosti při velmi kompaktních zástavbových rozměrech a zachování nízké váhy. U aplikací, kde je důraz především na minimální zástavbové rozměry, nízkou váhu a vysoký výkon jsou frameless motory ideální volbou. Bonusem je také energetická nenáročnost a úspora energie.

Jak je zmíněno výše, většina aplikací uvažovaných pro zabudovaný design motoru je přímý pohon, kdy je motor připojen přímo k zátěži. Díky tomuto řešení se eliminují spojky, řemeny a řemenice, převodovky a další mechanické komponenty. Tím odpadá starost o náročné systémy údržby, dochází ke zlepšení provozuschopnosti, nejen z hlediska spolehlivosti komponent, ale i odstávek. Dále se zvýší účinnost celého zařízení, což ve výsledku znamená úsporu nákladů.

ROBOTIKA, AUTOMATIZACE A DALŠÍ

Nejčastější aplikace, kde je možné se setkat s použitím tohoto typu motorů jsou:

  • robotika: robotická ramena, robotické klouby, roboti, coboti;
  • automatizace: stabilizační a gyroskopické systémy, automatizace výrobních linek, tiskařské stroje aj.

INTUITIVNÍ INSTALACE A NASTAVENÍ

Výkonnostní faktory nejsou jediným důvodem, proč si vybrat právě tento typ pohonu. Výběr bezrámového motoru neznamená, že budete muset měnit dynamiku, nebo konstrukci vašeho stroje. Rotor a stator nevyžadují žádné speciální tolerance pro váš mechanismus – můžete použít svůj standardní design a užít této komponenty stejně tak, jako byste použili jakýkoliv jiný motor. Celkový ukazatel házavosti rotující hřídele je více tolerantní s ohledem na rotor než to, co je vyžadováno pro samotnou hřídel. Část statoru je stacionární a upevněná v pouzdru. Pro upínání a celkové sestavení pohonu existuje několik variant.

Kompletní informace naleznete zde na našich webových stránkách nebo se přímo obraťte na naše specialisty, kteří vám sdělí všechny požadované informace.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář