Žárovky, které již půl roku nesvítí

Datum 07.06.2019

Obyvatelé států Evropské unie se od září minulého roku musejí obejít bez halogenových žárovek. Již před 10 lety se navíc rozloučili s klasickými 100wattovými žárovkami. Oba tyto typy osvětlení vyhodnotila komise Evropské unie jako neekologické a nedostatečně hospodárné. Na bruselské nařízení ale spotřebitelé reagovali překvapivě pozitivně.

Alternativním zdrojem osvětlení, který původní typy zářivek nahradil, se staly LED žárovky. Nejčastější obavy ze změny způsobovala jejich vyšší cena oproti starším a dnes již nedostupným typům osvětlení. „S prodejem LED žárovek máme zkušenosti již od roku 2006 a mohu potvrdit, že zákazníci se změnám velmi rychle přizpůsobili. Vyšší pořizovací cena se totiž vyplácí vzhledem k životnosti žárovky samotné,“ jak uvádí Petra Vavříčková ze společnosti TIPA.EU, předního prodejce drobné elektroniky a zboží pro domácnost. Uživatelům tak odpadá nutnost předzásobit se větším množstvím žárovek pro případ okamžité výměny. „Z našich obchodních průzkumů je patrné, že nejoblíbenější typ LED žárovky tak zákazníci nejčastěji pořizují pouze po kusech, nikoli v množství po 10 ks, jak tomu bylo u halogenových nebo vláknových žárovek v minulosti,“ doplňuje Petra Vavříčková. Ve srovnání s běžným světelným zdrojem je LED technologie až o 90 % úspornější. Běžné žárovky mají velkou tepelnou ztrátu, což v praxi znamená, že pro dosažení stejné svítivosti potřebují více energie. Nespornou výhodou LED žárovek je i jejich nižší poruchovost a zaručená výdrž až 2 roky.

Pro srovnání: LED žárovka E27 12W je o 67 % dražší než odpovídající halogenová žárovka, ale je o 84 % úspornější.

Šetrnost k životnímu prostředí a snaha ušetřit výdaje za elektrickou energii se na prodejích LED žárovek pozitivně projevuje již několik let. Největší nárůst prodejů LED žárovek, které halogenové osvětlení nahradily, zaznamenali prodejci v roce 2015, kdy se o nových nařízeních teprve diskutovalo. Ještě později bylo možné na halogenovou žárovku v obchodě narazit, vzhledem k tomu, že součástí postupného přechodu na LED žárovky byla také fáze možnosti doprodat stávající zásoby halogenových zdrojů osvětlení.

Halogenové zářivky se oficiálně nesmějí vyrábět a dovážet od 1. září 2018. V případě automobilů nebo profesionálních reflektorů k úpravě jejich používání doposud nedošlo. Z trhu pomalu mizí také lineární a kompaktní zářivky, někdy také nepřesně označované jako úsporné. Důvodem ovšem není žádné oficiální nařízení, ale jejich nízká konkurenceschopnost vůči LED žárovkám, a to jak z pohledu výkonu, tak i ceny.

Všeobecně nejoblíbenější je 10wattová LED žárovka Geti A60, E27, klasického tvaru vydávající bílé teplé světlo,“ jak doplňuje Petra Vavříčková ze společnosti TIPA.EU.

 

Úvodní foto: Nejprodávanější LED žárovka Geti A60, E27, 10W, bílá teplá – klasický tvar.

 

O společnosti TIPA spol. s r.o.
Původní český e-shop TIPA.EU, začínal před 27 lety jako malá opravna elektroniky v Opavě. Kromě servisních služeb se firma postupně zaměřila také na obchodní činnost. V současné době se specializuje především na prodej audia, videa, satelitní techniky, bílé techniky, zboží pro dům a zahradu, energetické zboží jako jsou baterie či akumulátory, nářadí a další elektronické součástky. Společnost má kromě e-shopu 5 vlastních prodejen, 21 výdejních míst a zastoupení jak v České republice, tak na Slovensku. V letošním roce zákaznici ocenili profesionalitu služeb a úroveň nabízeného sortimentu Cenou kvality v kategoriích ELEKTRO a TV, AUDIO, VIDEO v soutěži ShopRoku. Více informací naleznete na www.tipa.eu.
Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Když si půjdete koupit klasickou 100W žárovku, která se již nějaký rok neprodává tak chtějte tzv. “tepelný zdroj” a máte klasiku jako vyšitou.

Napsat komentář