ABB opouští solární byznys

Datum 16.07.2019

Společnosti ABB a italská firma FIMER dnes oznámily podepsání dohody o prodeji byznysu se solárními invertory. Transakce zlepší předpoklady pro budoucí rozvoj solárního byznysu a umožní firmě ABB soustředit vlastní obchodní portfolio na další perspektivní trhy.

Solární byznys společnosti ABB zaměstnává zhruba 800 zaměstnanců ve více než 30 zemích světa. Většina výroby, výzkumu a vývoje je soustředěna v Itálii, Indii a Finsku. Součástí jsou solární střídače z původní firmy Power-One, kterou převzala divize Pohonů a Robotů ABB v roce 2013. Celé odvětví nabízí pestré portfolio produktů, systémů a služeb pro rozličné typy solárních zařízení. V současnosti je součástí odvětví Elektrotechnických výrobků společnosti ABB a v roce 2018 dosáhlo tržeb v hodnotě přibližně 290 milionů dolarů.

Obě společnosti se dohodly na předání, které neovlivní zaměstnance ani zákazníky. FIMER převezme všechny stávající záruky a ABB bude kompenzovat veškeré náklady související s převzetím byznysu a všech souvisejících závazků.

Společnost FIMER uhradí ABB na základě dohody neprovozní náklady po zdanění ve výši zhruba 430 milionů dolarů, a to za druhé čtvrtletí roku 2019 s dorovnáním průběžné půlroční bilance. Okolo 75 procent z těchto úhrad tvoří finanční výdaje ABB, jež budou uhrazeny k datu ukončení účinnosti smlouvy v roce 2025. ABB dále předpokládá proplacení nákladů spojených s předáním byznysu ve výši 40 milionů do konce roku 2019.

Po uzavření transakce ABB očekává, že provozní marže EBITDA bude mít vliv na divizi Elektrotechnických výrobků o 50 bodů, a hodlá podporovat jeho rozvoj k dosažení výsledného podílu mezi 15-19 procenty. Dokončení transakce je odhadováno k prvnímu čtvrtletí roku 2020 a předpokládá dosažení určitých podmínek, například dokončení přesunu do firmy FIMER a včasné konzultace se orgány zastupujícími zaměstnance.

“Přesun solárního byznysu je v souladu s naší strategií průběžného a systematického řízení portfolia za účelem posílení konkurenceschopnosti, zaměření na kvalitu tržeb a rozvoj ostatních segmentů. Solární byznys je už dostatečně rozvinutý a je klíčovou součástí aktivit firmy FIMER, proto věříme, že je jeho ideálním novým vlastníkem. Kombinace portfolií společnosti FIMER umožní další růst tržeb. Skrze nabídku nízko – a středněnapěťových řešení bude ABB pokračovat s využíváním solární energie do spektra našich chytrých řešení pro chytré budovy, uložišť energie a nabíjení elektrických vozidel,” uvádí Tarak Mehta, prezident divize Elektrotechnických výrobků firmy ABB.

“Jsme rádi, že můžeme oznámit tento krok kupředu v oblasti solárního byznysu, zaměření naší firmy bude tato akvizice výrazně pomáhat k dalšímu růstu. Náš závazek pozitivního vlivu na trh s energiemi bude uskutečněn pomocí rozvoje platforem nových produktů a inovativních digitálních technologií. Budeme pokračovat ve skvělé práci, kterou ABB dosud odvedla, s cílem kombinovat drahocenné zdroje, znalosti a odborné kvality v Itálii i na celém světě. S posíleným portfoliem budeme mít lepší pozici, abychom mohli ovlivňovat budoucnost tohoto rostoucího strategického trhu,” dodává Filippo Carzaniga, výkonný ředitel společnosti FIMER.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář