HENNLICH loni zvýšil tržby o 11 procent na 891 mil. Kč

Datum 24.07.2019

Strojírenská společnost HENNLICH vloni zvýšila tržby na téměř 891 milionů korun. Oproti roku 2017 to pro litoměřickou firmu, která dodává komponenty a technická řešení pro průmysl, představuje nárůst o 11 procent. Ke zvýšení tržeb přispěl loňský růst české ekonomiky, především automobilového průmyslu, ale také nové zakázky například v důlním průmyslu. Letos firma očekává růst tržeb do pěti procent. Roli bude hrát předpokládané zpomalení růstu domácí ekonomiky.   

Pavel Šumera, ředitel firmy HENNLICH: „Přestože loňský rok z pohledu vývoje české ekonomiky nebyl tak úspěšný jako rok 2017, udrželi jsme růst tržeb na více než deseti procentech. Jedním z klíčových faktorů bylo to, že se nám podařilo získat nové zakázky v důlním průmyslu, kam dodáváme systémy hydraulického ovládání pro důlní výztuže. Divize Důlní hydraulika tak meziročně vzrostla téměř o dvě třetiny. Významně zvýšila tržby také divize HENNLICH ENERGY, kde se nám poslední tři roky daří získávat nové zákazníky pro průmyslové chladiče. 

Největší meziroční nárůst vloni zaznamenal HENNLICH v dodávkách systémů hydraulického ovládání pro důlní výztuže. „Po několikaletém útlumu OKD se nám podařilo získat nové zakázky v uhelných dolech v Polsku,“ uvedl Pavel Šumera. Dařilo se také divizi HENNLICH ENGINEERING především díky nárůstu prodejů filtračních systémů do Ruska a centrálního odsávání na domácím trhu. Největší podíl na loňských prodejích firmy tvořila divize LIN-TECH, která se zabývá především dodávkami energetických řetězů, lineární techniky, kluzných pouzder či kabelů.

Podíl exportu na celkových tržbách firmy dosáhl v loňském roce 20 procent. „Hlavním exportním trhem bylo právě Polsko, kam směřovaly výrobky divize Důlní hydraulika v objemu téměř 60 milionů korun. Dalšími významnými teritorii bylo Rusko, Slovensko nebo Francie,“ uvedl Pavel Šumera. Firma ale loni nově vyvážela své průmyslové výrobky i do takových zemí jako jsou Indie, Chile, Mosambik, Zambie nebo Irák.  

V letošním roce plánuje HENNLICH růst tržeb do pěti procent. „Předpokládáme, že na vývoj našich prodejů bude mít vliv především předpokládané zpomalení německé ekonomiky a v závěsu za tím také zpomalí domácí průmysl,“ uvedl Pavel Šumera. 

Firma HENNLICH zaměstnává v Litoměřicích, Žďáru nad Sázavou a Opavě zhruba 200 zaměstnanců a dalších spolupracovníků. Jako technický distributor zastupuje na českém trhu významné průmyslové výrobce, především ze západní Evropy. Několik let se ale také věnuje vývoji a výrobě vlastních produktů, například nakládacích hubic, mlžných děl nebo manipulátorů pro letecké motory. V rámci výzkumu a vývoje pak vyvíjí ORC jednotky pro výrobu elektřiny z odpadního tepla nebo semimobilní bioplynové stanice.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář