Siemens oslavil 130 let působnosti na českém trhu
11.12.2020Před 130 lety, v roce 1890, zřídila společnost Siemens v českých zemích svou první pobočku...
Datum 01.08.2019
Až příště uslyšíte v pytlíku šustit bramborové lupínky a budou se vám na ně sbíhat sliny, možná už spolu s nimi „ochutnáte“ i technologii blockchainu. Blockchain umožňuje transparentní sledování produktů po celou dobu jejich životnosti, a to i v potravinářském průmyslu – od sadby brambor až po pytlík se solenými brambůrkami.
Společnosti Siemens a Atos IT Solutions and Services vyvíjí společně první sledovací aplikace pro potravinářský průmysl, které budou kombinovat technologii blockchainu se zavedenou platformou MindSphere a portfoliem zařízení, připravených na komunikaci.
Zejména v poslední době požaduje stále více spotřebitelů od výrobců detailnější informace o produktech, zejména o jejich původu a podmínkách produkce a přepravy. Nejvyšší nároky ze strany spotřebitelů vznikají právě v potravinářském průmyslu, velmi vysoké nároky kladou ale spotřebitelé také na průmysl chemický a farmaceutický, na sektor výroby energie a na sektor bankovnictví. Poptávka po co největším množství podrobných informací o produktu trvale roste a výrobcům nezbývá než hledat možnosti, jak je svým zákazníkům dodat a tím se vymezit vůči konkurenčním výrobkům.
Cílem je, aby byly informace o konečném výrobku co nejobsáhlejší, spolehlivé a snadno dostupné. Toho lze dosáhnout například prostřednictvím QR kódu, který poskytuje přístup ke všem informacím o složení výrobku nebo o výrobních podmínkách, přepravě či balení. Pokud tyto informace korespondují s tím, čeho si zákazníci váží a co upřednostňují, až 3/4 z nich je ochotno zaplatit vyšší cenu.
V citlivých odvětvích, jako je zejména potravinářství, jsou tyto sledovatelné a spolehlivé informace důležité také pro všechny zúčastněné strany podílející se na výrobním řetězci. Pomocí blockchainu lze i v globalizovaném hospodářství zaručit kvalitní dokumentaci původu, transparentní distribuci a dodržování standardů kvality.
Zaznamenávat, filtrovat, analyzovat a kombinovat data z různých kroků v průběhu životního cyklu výrobku umožňují platformy založené na cloudu, například Siemens MindSphere, i různé další technologie. V rámci hledání vhodného řešení, které by nebylo manipulovatelné byla zkoumána i technologie blockchainu. Důležitým parametrem, který byl brán v úvahu, byla možnost sledování dat a vytváření digitálních procesů a transakcí za účasti všech zúčastněných stran napříč celým životním cyklem produktu.
Technologie blockchainu se v současnosti řadí k největším ekonomickým inovacím nedávné historie. Je založena na definované databázové struktuře, do které nelze zadat a zaznamenat žádná jednotlivá transakce nebo informace, pokud se na tom zúčastněné strany nedohodnou. Vždy po určité době se transakce provedené do tohoto okamžiku sloučí do bloků a opatří kontrolním součtem – známým jako hash hodnota – a časovým razítkem. Jakmile je zadán ověřený záznam, již nikdy ho nelze změnit. Podle dnešních standardů je tato technologie považována za výjimečně bezpečnou. Nové bloky se postupně připojují k už vytvořenému řetězci bloků. Informační řetězec tím roste a všichni účastníci sítě mají vždy stejnou kopii zašifrovaných dat, kterou mohou kontrolovat v reálném čase.
Princip blockchainu je možné demonstrovat i na bramborových lupínkách s certifikátem biopotraviny. Každý, kdo se podílí na výrobě brambůrků, vždy ví, co se s tímto produktem nebo jeho složkami děje, stejně jako kde a jak. Během celé cesty z bramborového pole ekofarmy, do skladu brambor, přes dopravu a zpracování – jako je krájení, smažení a kořenění – až po balení a distribuci do obchodů. V každém bodě, kterým zpracovávané brambory prochází, se generují data, která lze zaznamenat. A ještě dříve, než jsou tato data začleněna do blockchainu, musí je ověřit všichni, kdo jsou začleněni v daném dodavatelském řetězci.
Výsledkem je, že spotřebitel získává spojitý řetězec informací, který může prozkoumat. Ví, že brambůrky, které si kupuje, jsou vyrobeny například ze 100 % ekologicky pěstovaných brambor a že tyto brambory byly zpracovány za optimálních podmínek.