Nový materiál pro bezpečnou ochranu motorů příští generace

Datum 22.08.2019

Optimalizovaná izolace díky novému vysoce výkonnému polymeru použitá pro servo kabely chainflex® pro použití v energetických řetězech.

Trend pro měniče s proměnlivou frekvencí (VFD) směřuje ke kompaktnějším pohonům se stejným nebo vyšším výkonem a extrémně vysokou přesností spínání frekvenčních měničů. V důsledku toho musí uživatel při výběru kabelu dbát nejen na správnou kombinaci počtu žil a průřezů, ale také na elektrické specifikace kabelu. Proto společnost igus zastoupená v Česku firmou HENNLICH vyvinula materiál, který splňuje nové nároky pro nejnovější generace motorových a servo kabelů. V testu dokázal odolat poloměru ohybu 7,2 x d při více než 45 milionech zdvihů.

Od malých po velké

Trend směřuje k stále kompaktnějším motorům VFD se stejným nebo vyšším výkonem než měli jejich předchůdci. Pro nové konstrukce motorů se stále více používají menší plastem izolované kulaté napájecí konektory, jako jsou M16 nebo M18, které tak mohou využít svých předností. „Kompaktnější konstrukce motorů ale může vést k vyšším teplotám v systému ve srovnání s objemnějšími motory stejného výkonu. Výsledkem je, že se kabel prostřednictvím konektoru ohřívá. Krátkodobě to nemusí mít pro motor a připojené komponenty žádné důsledky. V dlouhodobém horizontu se ale mohou vyskytnout vážné problémy,“ upozorňuje Jan Švarc, manažer pro kabely ve společnosti HENNLICH. Pokud izolační materiál kabelu nevydrží dlouhodobě zvýšené teploty, může dojít ke zkratu uvnitř kabelu a v blízkosti konektorů. To může v nejhorším případě vést k požáru. Izolační materiál proto hraje hlavní roli při výběru správných motorových a servo kabelů.

Testovaný izolační materiál pro nejnovější servomotory

Po pětiletém vývoji a testování dodává firma igus nový izolační materiál určený pro kabely chainflex® pro VFD motory a servo motory. Nový materiál eliminuje škody na kompaktních motorech. Díky zkušenostem s vysoce výkonnými polymery vyvinul igus nový materiál, který úspěšně absolvoval komplexní laboratorní a praktické zkoušky. „Například v testu 5034 odolal servo kabel CF29 s poloměrem ohybu 7,2 x d více než 45 milionům zdvihů. Nový materiál – na rozdíl od jiných běžných materiálů – splňuje zvýšené tepelné požadavky pro nejnovější generace motorů,“ doplnil odborník firmy HENNLICH.

Díky tomu je firma igus jediným globálním dodavatelem poskytujícím dlouhodobě testované řady kabelů pro motory VFD a servo kabely pro nepřetržité použití v energetických řetězech, které splňují specifické tepelné a elektrické požadavky nejnovější generace pohonů s frekvenčními měniči.

Největší množství testovaných kabelů s garancí

Kabely igus procházejí rozsáhlými testy v reálných podmínkách ve vlastní firemní zkušební laboratoři o rozloze 2 750 metrů čtverečních. Získaná data umožnila, aby se igus stal jediným výrobcem na trhu, který poskytuje 36 měsíční záruku na celý svůj sortiment.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář