V Beskydech se roztáčela kola v duchu fair play a pomoci neziskovkám

Datum 25.08.2019

Šestý ročník celorepublikového závodu horské cyklistiky CREAM Bike Čeladná přinesl dramatickou podívanou na trati i dobrou zábavu v areálu Základní školy Čeladná, kde se cyklisté a jejich fanoušci setkali. Ani letos nechyběla Oranžová kola Nadace ČEZ, nově v podobě dvou handbiků, na kterých návštěvníci akce „vytočili“ rukama přes 100 tisíc korun pro místní dětský domov a dobrovolné hasiče.

Ani odpolední déšť nezkalil radost dvěma mužům, pro jejichž neziskové organizace – Dětský domov Čeladná a Sbor dobrovolných hasičů Čeladná – se letos protáčely pedály Oranžových kol na závodech MTB kol CREAM Bike Čeladná pro profesionály i širokou veřejnost. Na sedla dvou handbiků Nadace ČEZ usedali návštěvníci od dopoledních devíti hodin až do půl čtvrté a společnými silami „najeli“ pro děti z domova i dobrovolné hasiče dohromady 101 121 korun. 

Ředitelka Dětského domova Čeladná Kateřina Surovíková převzala po skončení akce symbolický šek s částkou 51 860 z rukou starosty Čeladné Pavola Lukši, za hasiče převzal šek na 49 261 korun od mluvčího Skupiny ČEZ Vladislava Sobola velitel výjezdové jednotky Rostislav Pavelec. 

Dětský domov využije výtěžek z charitativní akce Nadace ČEZ k organizaci oslav 100. výročí od založení organizace i k nákupu sportovních potřeb pro děti. Sboru dobrovolných hasičů pomůže darovaná částka k obnově kroužku pro děti – potřebují mimo jiné obnovit výstroj pro požární útok, vzdělávací literaturu a vybavení klubovny.

„Těší mě, že letos byli obdarováni ti, kteří naši podporu potřebují, i ti, kteří naopak často pomáhají svým spoluobčanům při požárech, povodních a v dalších naléhavých situacích,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michala Ziková.

V areálu základní školy se diváci bavili i sledováním seskoku parašutistů z týmu Compact Skydive Team nebo při biketrialové exhibici Petra Krause.

Letos se však „pomáhalo“ i na závodní trati – férově se zachoval Tomáš Višňovský, který počkal na v tu chvíli vedoucího Jaroslava Kulhavého, když mu spadl řetěz, a olympijský vítěz ho nakonec v dramatickém finiši porazil. Jako třetí dojel Marek Rauchfuss. Celkem se na závodní trať přes Beskydy vydalo 849 bikerů. „Je příjemné vědět, že se v tomto regionu věnuje cyklistice čím dál více lidí,“ pochvaluje si šestý ročník oblíbeného závodu Martin Kráčalík z pořadatelské agentury Seven Days Agency.  

Podpořené organizace

Dětský domov Čeladná letos oslaví 100. výročí od svého založení. Původně byl v roce 1919 na místě bývalého hotelu Smrk jako sirotčinec pro děti z okresu slezsko-ostravského. Významným momentem poválečné historie domova byl ozdravný pobyt lidických žen a jejich dětí v roce 1947. Dnešní podobu získal dětský domov v roce 1980, kdy byla dokončena rozsáhlá generální oprava a úprava objektu. Současný stav vytváří optimální podmínky pro život až 46 dětí rozdělených do šesti skupin. Domov využívá bytového uspořádání k realizaci myšlenky rodinné výchovy.

Sbor dobrovolných hasičů vznikl v Čeladné o pět let později než dětský domov – v roce 1924, letos tedy slaví 95 let. V současné době má SDH 110 členů, z toho 17 ve výjezdové jednotce, která se podílí na hašení požárů a řešení mimořádných situací. Důležitou částí činností SDH je pořádání kulturních akcí, například tradičního plesu nebo letní zábavy, a vzdělávání dětí, hlavně v kroužku mladých hasičů, kde si kluci a holky z Čeladné užijí kromě vzdělávání i spoustu zábavy a dobrodružství.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář