Začali v poušti vyrábět vodu ze vzduchu

Datum 29.08.2019

Vědci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT spustili v poušti ve Spojených arabských emirátech systém S.A.W.E.R., jehož vývoj byl zahájen v roce 2017. Testování bude vyhodnoceno na sklonku roku 2019. Získané zkušenosti ze zkušebního provozu konstruktéři využijí při práci na návrhu zařízení pro český pavilon na EXPO 2020 v Dubaji, které by mělo být instalováno v příštím roce.

Testování systému poběží v poušti Sweihan v SAE zhruba šest měsíců, aby byla k dispozici data jak z provozu v extrémních letních podmínkách, tak na podzim a v zimě. Během této doby si jeho tvůrci pod vedením Tomáše Matušky chtějí ověřit, jak S.A.W.E.R. obstojí v reálném pouštním prostředí, v němž bude muset odolávat vysokým teplotám, jemnému písku a dalším nepříznivým vlivům.

S těmi se ostatně musel vypořádat i tým z ČVUT UCEEB, který do Spojených arabských emirátů přijel uvést zařízení do provozu. Kvůli vysokým teplotám kolem 45 °C mohli vědci pracovat pouze po nocích, zatímco přes den odpočívali. Také z tohoto důvodu je výhodou, že jejich trvalá přítomnost na místě není potřeba, protože data budou sbírána dálkově. Počítá se pouze s několika kratšími cestami do Spojených arabských emirátů kvůli kontrolám a případným úpravám zařízení.

Na jakékoliv závěry ohledně odolnosti a výkonnosti zařízení je po několika dnech provozu příliš brzy. Získaná voda ze systému může být využita na nedaleké velbloudí farmě, kam pro ni chodí i beduíni z okolí. Právě těm by mohl systém v budoucnu významně pomáhat, protože by měl být schopen pracovat naprosto autonomně pouze s využitím sluneční energie i v těch nejodlehlejších oblastech, kam nevedou asfaltové silnice ani elektrické vedení. Vzhledem k úbytku pitné vody ve světě však není vyloučeno, že S.A.W.E.R. najde využití i jinde.

Tým vědců zleva: V. Zmrhal, T. Matuška, B. Šourek, P. Wolf, P. Pelán.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář