Hurá na pouť do Stockholmu!

Datum 04.09.2019

Fritt Fall je jednou z hlavních atrakcí zábavního parku Gröna Lund ve švédském Stockholmu již více než 20 let. Aby při volném pádu z výšky 80 metrů nedošlo k ničemu nepředvídatelnému, byla nedávno provedena výměna celého řídicího systému – s použitím produktů LAPP.

Atrakce Fritt Fall není pro slabé povahy. Na největší atrakci zábavního parku Gröna Lund se denně sveze až 4 000 návštěvníků. Pasažéři jsou nejprve vyvezeni do výšky 80 metrů, a pak rychlostí tři metry za sekundu padají dolů – „fritt fall“ znamená „volný pád“. Za necelé tři sekundy dosáhnou rychlosti 100 km/h.  Pokud vás tento adrenalinový zážitek láká, nezapomeňte, že byste před ním raději neměli jíst.

Generální oprava po 20 letech

Samozřejmě, iluze nebezpečí je jen – iluze. Na atrakci Fritt Fall Power Tower, jak se původně nazývala, nedošlo za 20 let k žádné nehodě. V roce 1997 byla přestavěna z obyčejné rozhledny na největší atrakci zábavního parku. I když je park otevřený jen od dubna do září, 20 let drsného švédského klimatu je dlouhá doba. Kvůli tomu se rozhodl provozovatel zábavního parku, Gröna Lund Tivoli AB pro generální opravu atrakce Fritt Fall. Došlo k výměně celého řídicího systému včetně všech kabelů. Zařízení musí odolávat nejen velkému mechanickému namáhání, ale také dešti, slunci a hlodavcům. Atrakce Fritt Fall byla zmodernizovaná podle nejnovější bezpečnostní normy. Mimo jiné jsou zde použity dvoukanálové snímače, které zajišťují zálohu v případě poruchy snímače.

Důvěra ve společnost LAPP Miltronic

Jesper Frantzén neváhal ani minutu a rychle našel spolehlivého dodavatele kabelových systémů – LAPP Miltronic.Tento výběr byl tak rychlý a jasný i díky tomu, že vedoucí oddělení elektro parku Gröna Lund již spolupracoval s Fredrikem Gustafssonem ze švédské pobočky LAPP na několika menších projektech.  Projekty zahrnovaly například horskou dráhu Insane, věž pro volný pád Ikaros nebo rotující chobotnice Bläckfisken. Pro tyto atrakce objednal Frantzén průmyslové konektory EPIC® Signal M23 a  závěsné kabely s nosným prvkem řady  ÖLFLEX® CRANE. „Byli jsme velice spokojeni“ chválí Frantzén.

Společnost LAPP Miltronic, která je součástí skupiny LAPP od roku 2008, následně získala také zakázku na modernizaci řídicího systému atrakce Fritt Fall. LAPP byl schopen dodat veškeré potřebné produkty v několika intervalech, protože instalace kabelů neměla narušovat ostatní renovační práce. Nejprve byly nainstalovány ovládací a následně datové kabely. Z důvodu úspory času se Frantzén rozhodl objednat předem sestavené kabely (neboli kabelovou konfekci). Společnost LAPP Miltronic kabely upravila na potřebnou délku a osadila je potřebnými konektory.

Napájecí a datové kabely

Kabely přenáší signály z indukčních a dalších snímačů do centrálního řídicího systému. Tento systém řídí elektromagnetické ventily, motory a další součásti. Společnost Gröna Lund Tivoli AB instalovala na atrakci Fritt Fall následující kabely značky LAPP:

ÖLFLEX® CLASSIC 400 P –  ovládací a napájecí kabel propojuje distribuční boxy snímačů, koncové spínače a sběrnice. Kabel ÖLFLEX® 400 P je  mimořádně spolehlivý v náročných prostředích díky plášti z mechanicky odolného polyuretanu (PUR). Je také odolný proti oleji a UV záření, což je stejně důležité, protože některé části kabelů jsou instalovány venku a vystaveny slunečnímu záření.

Dále byly na atrakci Fritt Fall použity následující kabely:

ÖLFLEX® SERVO FD 798 CP pro snímač otáček a polohy výtahového motoru, ÖLFLEX® FD 855, ETHERLINE® H FLEX CAT.5e v ovládacích panelech, ÖLFLEX® SERVO 2YSLCYK-JB 3X95+3G16 BK pro napájení výtahových motorů a chladicích ventilátorů s výkonem 75 kW/150 A.

Všechny kabely jsou natolik robustní, že odolají dešti a UV záření po řadu let. Kabely jsou navíc odolné proti oleji a mají také ochranu proti hlodavcům. Při generální opravě byly vyměněny také všechny řídicí skříně a konzole.

„Díky vynikající spolupráci se společností LAPP bude atrakce Fritt Fall i nadále splňovat nejvyšší bezpečnostní normy,“ uvedl Jesper Frantzén. „A naši hosté se i nadále mohou těšit na trochu děsivé potěšení.“

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář