K monitorování stability střešní konstrukce haly kladenských Rytířů slouží systém od vědců z ČVUT

Datum 27.09.2019

Stadion hokejového klubu Rytíři Kladno je technicky zastaralý a neodpovídá soudobým požadavkům. Objekt je pod dohledem statiků společnosti Excon, kteří k monitorování stability jeho střešní konstrukce využívají systém navržený a instalovaný vědci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT.

K­ladenský magistrát má připravené finanční prostředky na nezbytnou rekonstrukci střešního pláště a technologického zázemí zastaralého zimního stadionu. Představitelé města by však rádi provedli kompletní přestavbu celého objektu, na kterou se pokoušejí sehnat další peníze v řádu stovek milionů korun. Chystají se proto požádat o prodloužení výjimky pro provozování, aby Rytíři mohli doma nerušeně odehrát celou nadcházející sezónu, po jejímž skončení by měly být zahájeny opravy. Střecha stadionu je v současné době plně stabilizovaná a nic tak nebrání tomu, aby na lední ploše probíhaly velmi sledované zápasy kladenských Rytířů v hokejové extralize. Není však vyloučeno, že stav konstrukce bude vyžadovat dřívější stavební zásah.

Objekt je proto pod dohledem statiků společnosti Excon, kteří používají monitorovací systém vyvinutý v buštěhradských laboratořích ČVUT UCEEB. Pro přesné měření v kritických bodech jsou využívány tenzometrické snímače a laserové dálkoměry, jež jsou doplněny vnějšími i vnitřními teplotními čidly a meteorologickými stanicemi zaznamenávajícími sílu a směr větru. „Citlivé senzory čtyřiadvacet hodin sedm dní v týdnu monitorují pohyby ocelové konstrukce. Případný výkyv z povolených hodnot by systém okamžitě nahlásil do strojovny stadionu, kde je stálá obsluha a zároveň by vyslal informaci i přes SMS vybraným odpovědným osobám.

Pokud by došlo k větší zátěži konstrukce, což by se mohlo stát například v zimě při nadměrné sněhové nadílce, spustil by systém dokonce zvukovou výstrahu, která by byla signálem pro nutnost uzavření stadionu a rychlejšího zásahu pro odstranění problému,“ vysvětluje principy současného jisticího monitoringu ředitel zimního stadionu Josef Poláček.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář