Čím to dneska roztočíme? Servomotory Panasonic

Datum 01.10.2019

Nějak tak by mohla zaznít otázka a následná opověď při výběru vhodného motoru pro váš projekt. 

Servomotory Panasonic jsou k dispozici jak pro jedno či třífázové střídavé napětí, ale pro aplikace napájené z akumulátorů je možné sáhnout i pro modely napájené stejnosměrným napětím. 

Nevíte jakou konfiguraci použít? S výběrem vhodného modelu vám pomůže MSelect – intuitivní SW rozhraní, které vás provede výběrem optimální konfigurace vašeho servomotoru.

V několika krocích nadefinujete váš projekt a postupným zpřesňováním vám program doporučí jeden ideální a několik dalších alternativních variant potřebného modelu pohonu.

Vlajková loď servopohonů

Minas A6 jsou vlajkovou lodí servomotorů Panasonic. Je možné je řídit s ohledem na krouticí moment, rychlost nebo polohu, kdy právě řízení dle polohy je nejběžnější způsob použití. Tyto jednofázové či třífázové pohony jsou k dispozici ve variantě řízené pulsy, RTEX nebo EtherCat.  Speciální typy lze napájet i nestandardním stejnosměrným napětím 24/48 V a pokud použijeme bezpečnostní variantu pak lze využívat kromě STO dalších jedenáct bezpečnostních funkcí. Veškeré nastavení včetně funkce Auto-Tunning pro zabránění nechtěných vibrací zabezpečí zdarma dostupné SW rozhraní Panaterm.

Rozhraní Modbus RTU:

K řízení se používá otevřený sériový komunikační protokol (RS232 nebo RS485).

Kodér s vysokým rozlišením:

Enkodér použitý předešlých servomotorů byl výrazně inovován a v MINAS A6 je použita jeho nová verze s 23bitovým rozlišením (8 388 608 PPR= pulses per revolution). Rozlišení je osminásobné ve srovnání s předchozím modelem. 

Pokročilá nastavení regulátoru:

Nové servomotory přicházejí s ještě vyšší rychlostí odezvy (3,2 kHz), což umožňuje mnohem rychlejší reakci na povely regulátoru. Kromě toho se výrazně snížily vibrace díky zlepšené reakci stávající regulace a linearity.

Mezi další vlastnosti u kterých došlo k posunu patří nižší kolísání točivého momentu, zlepšené potlačení vibrací v klidovém stavu při statickém zatížení a modifikace potlačení kolísání zatížení.

Minas A6SX – s možností využít až 12 bezpečnostní funkcí
Minas A6V pro napájení 24/48 V

Dobrý poměr ceny a výkonu

LIQI – ideální náhrada za krokové motory. S malými rozměry, nízkou cenou a snadným uvedením do provozu patří motory řady LIQI mezi nejběžněji používané v aplikacích pro plnohodnotné servomotory. Pro většinu aplikací lze snadno nastavit parametry chodu z čelního panelu, ale pro náročnější aplikace je zde možnost využít SW rozhraní Panaterm.

Vedle nejvyšší řady servomotorů MINAS A6 s nejnovějšími vymoženostmi jako je  EtherCat, RTEX, řízení krouticího momentu nebo široká paleta bezpečnostních funkcí, nabízí Panasonic motory MINAS LIQI. U těchto servomotorů se podařilo vybalancovat provedení a šíři nejběžněji používaných funkcí tak, aby výsledný produkt byl velmi kvalitní a přesto za dobrou cenu. Ve srovnání s krokovými, asynchronními nebo pneumatickými pohony nabízí servomotory řady MINAS LIQI mnoho výhod v oblasti spolehlivosti, rychlosti a přesného polohování. Motory jsou koncipovány s myšlenkou rychlé integrace bez složitého nastavování a hodí se pro okamžité použití ve většině projektů. Otočný přepínač nastavení tuhosti je k dispozici přímo na čelním panelu řídící jednotky. Pro náročnější aplikace je k dispozici zdarma dostupný program PANATERM ve kterém lze ladit antivibrační funkce a nastavovat všechny potřebné parametry. Pro všechny řady servomotorů Panasonic je možné použití převodovek pro optimální úpravu otáček.

Vlastnosti Minas LIQI:

• Inkrementální snímač: 2500 pulzů na otáčku
• Odezva: šířka pásma 1 kHz (rychlost odezvy)
• PANATERM: software pro konfiguraci a simulaci pohybu přes USB port (zdarma)
• Funkce automatického ladění v reálném čase během provozu
• Otočný přepínač pro manuální nastavení tuhosti

LIQI – ideální poměr ceny a výkonu v oblasti servomotorů

Do nonstop provozů

Řada BL – bezkartáčové pohony jsou ideální pro aplikace s řízením otáček. Je to vhodná varianta pro dopravníky a manipulátory, kde bezporuchovost při konstantních otáčkách jsou hlavním požadavkem. Pokud potřebujete „držák“ do nepřetržitého provozu pak je řada BL bezkartáčových pohonů vhodná právě pro vás.

Řada Minas-BL je souborem široké palety bezkartáčových servomotorů a příslušných řídících jednotek. Jde o nejekonomičtější řadu servopohonů od společnosti Panasonic, přinášející ve srovnání s ostatními pohony všechny výhody servotechnologií při zachování konkurenceschopné ceny.

1. Menší ztrátový výkon díky vyšší efektivitě 

Ve srovnání s konvenčním motorem o příkonu 90 W s miniaturní převodovkou permanentní magnet v rotoru výrazně snižuje ztráty v sekundárním okruhu. Ušetřená energie tak snižuje provozní náklady, zvyšuje účinnost a zároveň značně přispívá k ochraně klimatu a životního prostředí.

2. Úspora prostoru díky kompaktní konstrukci

Technologie s děleným jádrem byla speciálně vyvinuta pro střídavé servomotory a byla představena při uvedení řady MINAS. Tato technologie nejen výrazně snižuje velikost (zhruba o 15 %) a hmotnost (zhruba o 25 %), ale podstatně zvyšuje výstupní výkon servomotorů ve srovnání s asynchronními motory.

3. Snížení nákladů na údržbu a na instalaci

Technologie používané u střídavých motorů zaručují nízká opotřebení a díky tomu mohou být velmi významně prodlouženy intervaly údržby. Díky parametrizaci pomocí softwaru PANATERM pro MINAS-BL (zdarma) se urychlí uvedení motoru do provozu a snižuje se i čas potřebný na konfiguraci celého stroje. Ovládací software rovněž umožňuje snadné nastavování parametrů i analýzu provozních dat a to i za provozu.

Minas BL – neúnavní siláci pro nepřetržitou práci

Pro všechny řady pohonů, stejně jako pro většinu automatizačních produktů Panasonic, platí tříletá záruční doba. S výběrem optimální konfigurace vám pomůžou technici výrobce nebo distributorů anebo můžete vyzkoušet SW nástroj pro výběr vhodného servopohonu zde:
https://www.panasonic-electric-works.com/cz/finder-servo-drives.htm

Automatizační technika Panasonic si vzájemně „rozumí“

Portfolio společnosti Panasonic, kromě zmíněných pohonů a další automatizační techniky, nabízí širokou nabídku mikrospínačů, vypínačů, elektromechanických i polovodičových relé, konektorů a senzorů, které jsou zpravidla vyráběny na autonomních linkách poháněných či řízených automatizační technikou Panasonic. Jednotlivé automatizační komponenty mají shodný komunikační protokol a tedy jsou ideální pro vzájemnou spolupráci. Základní pravidlo společnosti Panasonic zní: „Naše podnikání se zaměřuje na přidanou hodnotu našich zákazníků.“ A tento postoj se uplatňuje jak při výrobě komponent, tak i průmyslové automatizace. Hlavní prioritou je tedy především vyřešení projektu a vyhovění přání zákazníka. V praxi tedy před samotným prodejem určité technologie, přichází na řadu pečlivé testování většinou přímo na lince zákazníka, aby se bezpečně ověřilo, zda daný přístroj v konkrétních podmínkách naprosto vyhovuje definovaným potřebám. Pak teprve se přistupuje k samotné realizaci a budoucí spolupráci. Tím to samozřejmě nekončí, ale právě tady spolupráce teprve začíná.

Luděk Barták
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář