Nový lehký energetický řetěz E4Q pro dlouhé samonosné pojezdy

Datum 03.10.2019

Inspirován přírodou, určený pro průmysl – to je nový energetický řetězec E4Q od společnosti igus, kterou v Česku výhradně zastupuje firma HENNLICH. Články tohoto typu energetického řetězu mají hladký a zaoblený tvar a zcela novou koncepci příček se sníženou hmotností a s jednoduchým uzamykáním.  Tyto inovace umožňují otevření i zavření řetězu během několika sekund bez použití nářadí. Energetický řetězec 4EQ byl vyvinut speciálně pro dlouhé samonosné pojezdy. První prototyp představila firma igus na letošním veletrhu v Hannoveru.

Samonosné a dlouhé pojezdy s vysokou hmotností extrémně namáhají energetické řetězy. Vývojáři společnosti igus proto navrhli energetický řetězec E4Q určený právě pro takovéto aplikace. „Nová řada postavená na standardech robustního energetického řetězu E4.1 se vyznačuje dlouhou životností a vysokým stupněm modularity. Pro optimalizaci materiálu, a tím i hmotnosti energetického řetězu byly použity tvary inspirované přírodou. Hladké tvary je možné nalézt například na vnější straně řetězových článků i na dorazech. Navzdory výdutím ve struktuře řetězu dosahuje vysoké pevnosti a stability srovnatelné s řadou E4.1,“ říká Jindřich Kollár, manažer pro energetické řetězy ve firmě HENNLICH.

Nové příčky: Rychlá instalace bez nástrojů 

Další zvláštností nového energetického řetězu E4Q jsou spojovací příčky. Lze je otevírat a zavírat zcela bez nářadí. Na horní straně příčky jsou dva otvory pro prsty, kterými lze snadno zajistit zamykací systém spojovacích příček. Díky oboustrannému odemykání může být spojovací příčka odejmuta bez větší námahy. To umožňuje snadné otevírání a zavírání energetického řetězu i ve vodícím žlabu a zrychluje jeho plnění až o 40 procent. A další výhodou je, že nová příčka má velmi vysokou tažnou sílu v uzamčeném stavu.

Možnost volby nového dodatečného tlumení hluku

Díky speciální konstrukci je energetický řetěz při pohybu velmi tichý. Lze však jít ještě dál. „Pokud si zákazník přeje dodatečnou redukci šumu, je možné řetěz E4Q doplnit integrovaným systémem ve vnitřním horizontálním dorazu,” doplnil Jindřich Kollár. Jedná se o dvě propojené kuličky, které tlumí náraz při ohybu a dorazu. Kuličky jsou vyrobeny z nového měkkého materiálu s optimalizovanou hlučností, který dále snižuje hlučnost bez omezení stability dorazů.

 

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář