Transport a Logistika na růstové vlně. Letošní ročník se zaměří na automatizaci a digitalizaci

Datum 05.10.2019

Veletrh Transport a Logistika se společně s MSV koná každé dva roky. Nabídka dopravních a logistických řešení na veletrh průmyslových technologií logicky navazuje a letos svou šíří potvrzuje, že význam oboru stále roste. Přihlášeny jsou firmy z 12 zemí, vedle evropských států mezi nimi nechybí Čína a Taiwan.

Rozšířená prezentace IT řešení pro logistiku

Firmy s nabídkou specializovaného softwaru a IT řešení pro logistiku se v Brně prezentují většinou jen v lichých letech a letos je navíc ohlášena řada nováčků. Čekají se novinky pro digitalizované provozy a stále žádanější oblast štíhlé výroby neboli lean production. Z tradičních vystavovatelů se hlásí například Beewatec, Enprag, Geolean nebo Trilogiq.

Velká pozornost bude opět věnována RFID systémům, které tvoří jeden ze základních pilířů digitalizace a Průmyslu 4.0. Umožňují podnikům zefektivnit výrobu, snadno identifikovat objekty a sledovat jejich digitální stopu. Od dodávek dílčích komponentů firmy pokročily k nabídce kompletních řešení zahrnujících hardware, řídicí systémy, software i integraci do podnikových ERP systémů. Návštěvníkům to předvede například společnost Turck Vilant Systems, která patří k předním RFID integrátorům a předvede nové možnosti, jak pomocí této technologie zefektivnit výrobu, snadno identifikovat objekty a sledovat jejich digitální stopu.

Množství nových vystavovatelů

Na veletrhu Transport a Logistika se představí hodně tuzemských a hlavně zahraničních nováčků, jejichž expozice určitě budou stát za návštěvu. Kivnon Slovakia patří do španělského koncernu Kivnon Logistika, který vyvíjí, vyrábí a distribuuje technologie automaticky naváděných vozíků AGV určených pro interní logistiku výrobních firem. Vozíky mohou být naváděné přes laserovou navigaci, magnetickou pásku, radiokomunikaci nebo WiFi a jsou schopné převážet materiál o hmotnosti od 10 do více než 6 000 kilogramů. Novým vystavovatelem je rovněž britská firma Palletower, která patří ke světovým lídrům v oblasti skladovací techniky. Pro svoji další expanzi založila první pobočku v kontinentální Evropě právě v České republice a představení svých obchodník aktivit pro střední a východní Evropu plánuje na veletrhu Transport a Logistika. Premiéru bude mít také globálně působící švédská společnost Weland Solutions AB zastoupená polskou firmou NordLogSys. Dodavatel řešení pro skladování a logistiku nabízí například vertikální zakladače, speciální skladové výtahy, paletové i konzolové regály a výsuvné jednotky.

K nováčkům ročníku se připojí francouzský výrobce manipulační techniky SERAPID – specialista na Rigid Chain Technology (RCT). Na stánku české firmy Püschmann se návštěvníci veletrhu poprvé seznámí s nabídkou spolehlivých řešení pro balení průmyslového zařízení a oceli od německé firmy Axxum. Nový vystavovatel ACCORD PRAHA představí páternosterové regály STOCK&GO, regálové zakladače HUBMASTER a skladovací automatizované systémy značky Ferretto. Na stánku belgického nováčka Carrier Europe uvidíme dopravníky pro přepravu sypkých materiálů. Poprvé budou vystavovat také firmy Echipamente pentru Constructii z Rumunska, německý Santenberg Maschinen Deutschland, slovenský MASKLOGIK a z České republiky ACD Czech, DRAVE Technology, K&K MASCHINENBAU nebo IGA.

Účast tradičních vystavovatelů

Pozornost návštěvníků si samozřejmě zaslouží také firmy, které se veletrhu Transport a Logistika zúčastnily již v minulosti. Bee Interactive je čistě česká společnost, která se původně zabývala vývojem 3D reklamních her a nyní se soustředí na vývoj online aplikace pro plánování nakládky. Její software pomáhá spočítat optimální rozmístění nákladu v nákladovém prostoru. Výsledný plán naložení je zobrazen v plně interaktivním 3D náhledu, podobně jako v počítačové hře. Zákazník si může prohlížet umístění položek v kterémkoli místě návěsu i s možností detailního přiblížení. Stejně jednoduché je zobrazení rozložení hmotnosti na osách nebo dokonce na jednotlivých kolech nákladního vozu. 

Chybět nebude ani společnost Trilogiq CZ, která navrhuje, staví a instaluje modulární trubkové řešení pro široké použití v různých průmyslových sektorech. Letos chce návštěvníky zaujmout mj. využitím autonomního robota. Nepřehlédnete ani expozici firmy Linde Material Handling s moderními robotickými vozíky, které jsou naváděné laserem v neviditelném spektru záření, takže nepotřebují pro své vedení již žádné další prvky jako vodící kolejnice nebo indukční vedení v podlahách.

Návštěvníci dále uvidí expozice společností KNAP Industrietechnik a Convoi, které nabízejí dopravní zařízení ojedinělých rozměrů pro montáž technologií do nových prostor, dopravu a stěhování velkých strojů nebo dokonce celých továren. V expozici KNAP Industrietechnik se návštěvníkům představí dva samohybné modulové podvalníky, které slouží k přepravě břemen o váze až 556 tun, a nový systém hydraulických věží ke zvedání břemen o hmotnosti až 1 000 tun. Prezentovat se budou i tradiční významní vystavovatelé Interroll, Denios či Wanzl. 

GABEN PACKAGING LIVE: Balicí linka v novém stylu

Tradiční doprovodný program Mezinárodního strojírenského veletrhu přichází letos do pavilonu A2 v inovované formě. Pod názvem GABEN PACKAGING LIVE se představí nejen jiné balené produkty, ale také noví partneři a celkově jiný koncept expozice. „Bude působit jako jeden velký open space s posezením v kavárně v designovém nábytku,“ prozradila organizátorka projektu Michaela Zachová z agentury Equicom. „Vyšli jsme tak vstříc přáním našich partnerů, aby při komentovaných ukázkách linky působila expozice jako jeden společný celek. Podařilo se nám navázat spolupráci s designérským studiem TOKA,“ doplnila. Baleným produktem budou letos nápoje KOFOLA. Ty se pak budou v krabicích Thimm distribuovat do vybraných transfúzních stanic jako poděkování a podpora pro dárce krve. 

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář