RFID jak ho neznáte

Datum 16.10.2019

Bezdrátová technologie RFID zažívá v dnešní době nebývalý růst. Tuto technologii je možné nasadit kdekoliv, kde je zapotřebí označení objektů, osob nebo vybavení. Ať už se jedná o výrobní materiál, strojní vybavení, zboží, skladové přepravky či montážní tácy, zde všude přináší tato technologie zjednodušení a urychlení výrobních, skladovacích i logistických procesů.

Dále může být RFID využita k identifikaci osob formou náramků při sportovních akcích, v zábavních parcích nebo festivalech, jako klíčenka ke skříňkám v šatnách na sportovištích nebo k čipování domácích mazlíčků. Štítky nazývané tagy, se osadí na vybraný předmět, který chcete monitorovat, a čtecí zařízení pomocí antény vyčte a zašle všechny informace o daném předmětu do centrálního systému ke zpracování.

Jak tato technologie funguje?

Funkce RFID tagů je velmi jednoduchá. Tag se skládá z antény a RFID čipu, který v sobě nese malé množství informací. Zachycením signálu ze čtečky se na anténě tagu vytvoří elektrická energie, čímž se nabije čip RFID tagu a vyšle zpět do čtečky informaci o svém obsahu. Čtečka následně tyto informace vyhodnotí a může je dále zpracovat např. zasláním na cloud či server pro další analýzu a zpracování. Dispečink tak velmi efektivně a v reálném čase může dostávat jednak informace o pohybu zboží, ale co je podstatné, zároveň o expiraci daného produktu, popis produktu atd. Propojením se serverem nebo cloudem se otevírají další možnosti, jak zefektivnit své procesy. Aktivní tagy vybavené nabíjecí baterií mohou obsahovat také sensory, indikátory nebo zobrazovací prvky, které jsou přizpůsobeny prostře­dí a způsobu použití.

RFID není nová technologie. Již několik let se například používá v obchodech pro ochranu zboží před krádeží. Oblečení a jiné zboží má na sobě štítek, který je vlastně také RFID čip. Při odchodu projdete rámem, který má v sobě zabudované antény zavedené do čtečky. Jakmile je čip zaznamenán, čtečka rámu vyhodnotí, že se jedná o zboží, za které nebylo zaplaceno a spustí alarm. Avšak obchody se nemusí omezovat ve využití RFID pouze k ochraně majetku. Stejné rámy mohou být použity při navážce zboží do skladů nebo u pokladen. Vzhledem k tomu, že RFID čtečka nepotřebuje přímou viditelnost čipu, zboží je načteno rámem při průjezdu nákupního košíku. Šetří to opět čas, urychluje procesy a zvyšuje míru spokojenosti zákazníků, kteří nečekají u pokladen.

Moderní pojetí RFID přináší své výhody nejen do logistických center, výrobních závodů a automobilového průmyslu, ale také třeba do hoteliérství, gastronomie a čistíren oděvů. Díky RFID se dají procesy ve vybraném provozu automatizovat, a to pomocí sofistikovaného řešení, které dokáže získat a evaluovat data z několika stovek čteček a vysílat data do displejů nebo mobilních zařízení zaměstnanců. V praxi to pak vypadá například takto: Zaměstnanec dostane upozornění o vychystání zakázky složené z více výrobků. Systém ví, kde se výrobky nachází. Společně s daty pozice zaměstnance nebo vysokozdvižného vozíku vypočítá nejefektivnější cestu ke všem výrobkům uloženým v různých regálech. U každého regálu upřesní zaměstnanci konkrétní skladovou pozici pro zachování principu FIFO. Příruční čtečkou tak pracovník načte zboží a postupuje podle vypracovaného itineráře. Využití je samozřejmě mnohem více a záleží pouze na potřebách zákazníka.

Bližší informace o RFID se dozvíte u specialistů na bezdrátové technologie v Ostravě. SECTRON s.r.o. Josefa Šavla 12 709 00 Ostrava – Mariánské Hory www.sectron.cz, obchod@sectron.cz
Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář