Leaderboard EST 1350 x 200 px

Test akumulátorové kotoučové pily Toolcraft TCHK 20-LI SOL

Datum 25.10.2019

Akumulátorová kotoučová pila Toolcraft TCHK 20-LI SOL uspokojí méně náročného kutila a může být i dobrým doplňkem výkonného profesionálního nářadí. Překvapivě lehký nástroj je pohotový, nabízí přiměřenou ergonomii a vše, co od kotoučové pily čekáte. Výkon a kapacita akumulátoru nás při práci nijak neomezovaly.

Toolcraft TCHK 20-LI SOL je menší akumulátorová pila s průměrem kotouče 150 mm, která využívá systémové akumulátory stejné značky. Můžete s ní tedy používat jak menší 2Ah baterii, tak i větší 4Ah variantu. Pila nabízí vše, co byste od nářadí toho druhu čekali – nastavení pokosového úhlu a hloubky řezu, možnost připojení na odsavač pilin, k dispozici je také paralelní vodítko.

Co se týká ergonomie, pila nás snad kromě nízké váhy ničím nepřekvapila, ale ani nezklamala. Rukojeť dobře padne do ruky a hmota akumulátoru vám při řezu nijak nevadí. Při řezání je samozřejmě nutné počítat s tím, že v ruce nemáte silný profesionální „mafl“, ale méně výkonné akumulátorové nářadí. Tomu je nutné trochu přizpůsobit rychlost řezu a tlak. Ochranný kryt pilového kotouče je vyroben z plastu, což je ale u nástrojů této cenové kategorie běžné. Kotouč také při vypnutí pily nedobíhá setrvačností, ale zastaví se prakticky okamžitě.

Nastavení pokosového úhlu by mohlo být přesnější. Pokud budete vyžadovat přesný úhel (například 45° pro spojování desek kolmo na sebe), musíte si s přesným nastavením trochu pohrát a ideálně si zkusit řez na nějakém zbytku dřeva nanečisto. Naopak uživatelsky příjemná je funkce aretace vřetene, díky níž je snadnější výměna kotouče. A samozřejmě, nikde vám nepřekáží napájecí šňůra. Pilu si můžete přenést a používat kdekoli mimo dílnu.

Dá se s akumulátorem pracovat?

Pilu jsme otestovali při dělení několika OSB desek na stavbu zařízení zahrady. Během řezání jsme se nedostali na hranici kapacity většího 4Ah akumulátoru. Při běžných kutilských projektech totiž kotoučovou pilu, na rozdíl od třeba akumulátorové řetězovky, nepoužíváte dlouhodobě, ale spíš jednorázově. Prostě si většinou jednorázovými řezy naformátujete desky, s nimiž pak dále pracujete. Z tohoto úhlu pohledu se jeví využití akumulátorů v kotoučových pilách jako logické a bezproblémové.

Akumulátorová kotoučová pila samozřejmě nenahradí výkonný profesionální nástroj, ale může jej dobře doplnit jako pohotové nářadí pro jednorázové řezy. Jako hlavní nástroj pak dobře poslouží běžným kutilům a modelářům. Akumulátor a nabíječku si musíte dokoupit zvlášť, využijete je však i v dalším nářadí stejné značky.

Technické parametry produktu

  • Průměr listu pily: 150 mm
  • Akumulátory: 2Ah, 4Ah/20 V
  • Otáčky v klidovém stavu: 4000 ot./min
  • Maximální hloubka řezu: 48 mm
  • Hmotnost: 2.16 kg
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář