Leaderboard EST 1350 x 200 px

11 zaručených tipů pro správný výběr úhlové brusky

Datum 11.11.2019

Úhlové brusky jsou vhodné pro přesné řezání i těch nejtvrdších materiálůTyto brusky umožňují řezání kovů a kamene, broušení, odstraňování koroze a čepů a broušení a opracování ostrých hran a rohů. Brusky napájené z elektrické sítě poskytují maximální výkon. Naproti tomu brusky napájené z akumulátorů nabízí vysokou flexibilitu použití v prostředí bez možnosti připojení do sítě.

Na co všechno je možné úhlovou brusku použít?

Úhlová bruska – nazývána také jako rozbrušovačka nebo jen flexa (podle názvu jejího vynálezce) – je elektrické ruční nářadí s velmi rychle se otáčejícím kotoučem. Tato bruska dnes patří již ke standardnímu vybavení každého kutila a všech profesionálních řemeslníků. Bezpochyby již každý viděl úhlovou brusku, kdy za jejího provozu a charakteristického zvuku odlétávaly jiskry při broušení/řezání kovu.

Díky svému univerzálnímu použití jsou úhlové brusky oblíbené jak mezi profesionály, tak i u amatérských uživatelů. Úhlovou bruskou můžete řezat a separovat profily, plechy a kovové materiály, řezat hřebíky, šrouby a závitové tyče nebo velmi přesně řezat například keramické dlaždice/obklady.

Pro odstraňování barev a laků, leštění a obroušení povrchu nebo hran je vhodné použít brusné kotouče nebo speciální kotouče s drátěným kartáčem. Úhlové brusky využijete navíc i při ostření seker a různého zahradního nářadí. Bez této brusky se ani neobejdete při opracování kamene a betonu.  Mezi nejznámější výrobce úhlových brusek patří MakitaMetaboBoschDewaltFein a Flex.

Jak úhlová bruska funguje?

Princip funkce se u tohoto elektrického nářadí od doby jejího vynálezu téměř nezměnil. Úhlová bruska se skládá z pouzdra s integrovaným motorem, úhlovým převodem, řídící elektroniky a držáku (vřetene) kotouče. Převod je spojen s hnací hřídelí motoru a přenáší výkon motoru kolmo k ose otáčení motoru na kotouč. Kotouč přitom rotuje velmi vysokou rychlostí, a to od 11 000 až do 13 000 otáček za minutu. V závislosti na použitém kotouči a rychlosti můžete bruskou řezat všechny tvrdé materiály, jako je kov, včetně nerezové oceli, cihel, žuly, beton a přírodní kámen. Řezat můžete trubky, opracovávat hrubé díly, obrušovat kov, vyhlazovat sváry a leštit povrch.

Úzká konstrukce úhlové brusky spolu s přídavnou rukojetí, jejíž umístění můžete flexibilně měnit v závislosti na konkrétní pracovní úloze, předurčuje toto brusku k využití na všech stavbách, při zpracování různých kovů nebo v automobilovém průmyslu při opracování karoserií ve výrobě. Úhlové brusky napájené z elektrické sítě jsou navržené pro prakticky okamžitý maximální výkon. Akumulátorové brusky poskytují komfort pro použití v místě, kde není dostupná elektrická síť a maximální flexibilitu použití.

Úhlové brusky úzce souvisejí s frézami, pro vytvoření drážek ve stěnách a stropech a bruskami pro opracování rohových profilů a leštícími nástroji, neboť těmito bruskami je možné dosáhnout skvělých výsledků při leštění například lakovaných a barvených povrchů.

Která velikost kotouče je ta správná: 115 mm, 125 mm nebo 230 mm?

Úhlové brusky používají 3 standardní velikosti kotoučů: 115 mm, 125 mm nebo 230 mm. Tento rozměr odpovídá maximální velikosti (průměru) připojitelného kotouče. Brusky s kotouči o velikosti 115 mm mají kompaktní kryt a relativně nízkou hmotnost. Tyto praktické modely jsou zvlášť vhodné pro obrábění menších a tenčích dílů, jako jsou plechy, ploché pásy, nebo například při řezání dlažby a obkladů. Pro řezání větších dílů a při potřebě vytvoření hlubšího řezu je nezbytné použití brusky s kotoučem o velikosti 230 mm. 

Velký průměr kotouče má za následek hlubší řez avšak menší přesnost samotného řezu. Velké úhlové brusky však nejsou vzhledem ke svým rozměrům a vyšší hmotnosti tak praktické. Brusky s kotoučem o velikosti 125 mm kombinují výhody obou velikostí v jednom nářadí. Proto jsou brusky „125 mm“ zřejmě nejpraktičtější, neboť jsou lehké a univerzálně použitelné.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář