UPS prevence výpadků elektrického proudu

Datum 13.11.2019

Překvapila vás v bouřka nebo silný vítr? Máme pro vás návod, jak se vyhnout výpadkům elektřiny.

Větrné počasí a silné bouřky často vedou k výpadkům dodávek elektrického proudu. Ty sice bývají krátkodobé, mohou ale negativně ovlivnit fungování domácích a výrobních zařízení nebo způsobit ztrátu důležitých dat. Použití zařízení UPS je vhodným způsobem, jak těmto výpadkům zamezit a ochránit tak vaše zařízení a případně data.

Každý z nás má doma zařízení, u kterých je potřeba zajistit pravidelný přísun dodávek elektrického proudu. Stejně tak každá společnost disponuje informacemi a funkcemi, jejichž chod by neměl být nijak narušen, což se ale v případě ztráty napájení může snadno stát. Takové výpadky jsou časté hlavně v místech, kde je elektřina přenášena na citlivé elektrické vedení s různým napětím.

Zařízení UPS (Uninterruptible Power Supply) těmto výpadkům elektrického proudu mohou zamezit. UPS je instalován mezi zdroj napájení a samotné zálohované zařízení a zamezuje jeho poškození v případě výpadku nebo nedostatečné kvality vstupního napětí, přičemž v tomto případě dodává potřebné napájení z baterií.

Zde je návod, jak použít UPS k ochraně vašeho zařízení před výpadky napájení

1. Vyberte si vhodný UPS – k dispozici jsou provedení pro domácí i komerční použití. Nejprve si zjistěte, jaké nároky na napájení mají zařízení, která chcete ochránit a dejte pozor na to, abyste UPS nepřetížili.

2. UPS napájí i v době výpadku – zajišťuje to baterie, která má schopnost zajistit napájení elektrickým proudem většinou po dobu 10 – 60 minut. UPS také dokáže zařízení bezpečně vypnout nebo zajistit postupné vypínání zátěže, tak jak bude klesat kapacita baterie. Pokud nechcete zařízení postupně vypínat, musí UPS zajistit dostatek napájení na potřebnou dobu.

3. UPS chrání vaše zařízení před kolísáním napětí. Při bouřce může blesk způsobit zvýšení napětí v síti, proti kterému UPS vaše zařízení ochrání. UPS chrání před poklesem i zvýšením napětí. Mnohé UPS také zlepšují kvalitu napájení při normálním provozu skrze výkonové moduly.

4. Bezpečnost a spolehlivost v jakoukoliv dobu – výkyvy v napětí, výpadek napájení nebo další změny v dodávkách elektřiny se dějí i když zrovna není bouřka. To vše může mít vliv na citlivá elektrická zařízení. UPS vaše zařízení ochrání i v takovýchto případech.

5. Pořiďte si UPS včas – je důležité pořídit si UPS dříve, než dojde k poškození zařízení. Vyplatí se to nejenom v době letních bouřek. Ideální je pořídit si UPS hned při nákupu citlivých elektrických zařízení.

Jak si vybrat správně UPS zařízení

Na těchto webových stránkách se můžete podívat na UPS zařízení společnosti Eaton, jak pro domácí použití (počítače, domácí digitální přístroje), tak pro servery a další kritická zařízení. Najdete tam informace, která zařízení se hodí pro jaké použití. Zakoupit je pak můžete u IT distributorů, které naleznete zde nebo v běžných e-shopech.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář