Leaderboard EST 1350 x 200 px

Spínač ví o každém pohybu Slunce. Dokonce i na DIN liště

Datum 21.11.2019

Jsou věci, na které se v životě spoléháme už od nepaměti. Třeba západ slunce. Nebeské divadlo může být velmi působivé, zvláště když představení začíná pokaždé v jinou dobu. Co ale v případě, že se na základě přírodních rytmů potřebujete zařídit vy sami? Opravdu je nutné mít každý den oči na stopkách? Anebo sáhnete po elektronice, která přirozené střídání dne a noci ohlídá za vás?

Místo čidla kalendář

Osvětlení doma, na ulici či ve výloze, jindy zase řízení vzduchotechniky, motorů a čerpadel, nebo jen prostá simulace přítomnosti člověka v objektu. Je nad slunce jasné, že od soumraku do rozbřesku bude potřeba spíše umělých zdrojů. A chytře navržených spínačů, kterým prostá detekce světla nebo tmy nestačí. Fotosnímače jsou proto nahrazovány znalostí skutečné zeměpisné polohy, přesnou časomírou a celoročním rozvrhem. Taková technika pak může být bezpečně ukryta i za několika dveřmi, přičemž poslední dvířka patří klidně rozvaděči. DIN lištu zde totiž ozdobil digitální časový spínač německé výroby s astronomickým programem.

Systém SC 18.24 easy od společnosti Hugo Müller bdí 24 hodin denně a 7 dnů v týdnu. Nabízí přitom dva bezpotenciálové přepínací kanály s nezávislým řízením, které s odporovou zátěží pokaždé zvládají až 16 A / 250 Vac. Jádro časového spínače je sice napájeno přímo ze sítě, ale díky vlastní baterii mincového typu s udávanou výdrží 10 let se může obsluha s jednotlivými funkcemi důkladně seznámit ještě před prvním zapojením. Vždyť 56 dostupných paměťových pozic nemusíte plnit a stát u toho na žebříku.

Astronomický svou funkcí. Ne cenou

Malé řídicí jednotce s klidovou spotřebou 200 mW vévodí přehledný displej společně se čtyřmi tlačítky vybavenými gumovým hmatníkem. Kromě příslušných voleb a jejich potvrzení tak máte možnost pokaždé „vycouvat“ o krok zpět. Jediným stiskem lze navíc vybraný silový kanál s přepínačem jednoduše i aktivovat. Systém reaguje svižně a jednou zadané povely není potřeba znovu opakovat.

Hlavní nabídka časovače SC 18.24 easy zpřístupní funkce programování, nastavení a stejně tak i několik doplňkových možností. Patří mezi ně pět samostatných počítadel hodin a impulzů nebo např. zabezpečení přístupu přes volitelné čtyřčíslí. Polohu zařízení pak definujete na základě směrovacího čísla, resp. souřadnic a časového pásma. Přizpůsobit si můžete i některé další parametry. Naprogramovat časový spínač konečně znamená vybrat jeden ze dvou kanálů, pro který nyní volíte sepnutí v závislosti na skutečném západu slunce, vypnutí během noci, opakované zapnutí nad ránem a samozřejmě též i deaktivaci s prvními slunečními paprsky.

Astronomické funkce se potvrzují, nebo zase vypínají zvlášť pro každý den v týdnu, zatímco společný offset ještě posune výsledek až o další hodinu a půl. V obou směrech a s krokem po jedné minutě. Obdobně pak postupujete i v případě navazujících nočních položek, u kterých opět začínáte od pondělí a volíte přitom vlastní časy pro vypnutí a další sepnutí. Zbývá ještě ošetřit aktuální východy slunce, příp. program dále rozšířit o speciální cykly navíc. Kdykoli a v průběhu kteréhokoli dne. A jakmile začnou prázdniny nebo např. svátky, bude systém znovu připraven. Tentokrát již na trvalou změnu. Stačí jen pokaždé zvolit režim a časové období.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář