Projekt bezbateriového senzoru získal cenu ABB za výzkum

Datum 24.11.2019

Grant ve výši 300 000 amerických dolarů získal Ambuj Varshney, který jej využije na výzkum zaměřený na udržitelnější podobu sítí pro vestavěné systémy (Networked Embedded Systems – NES) a snadnější shromažďování průmyslových dat.

ABB vybralo již druhého vítěze ceny ABB za výzkum, udělované na počest Huberta von Grünberga. V letošním roce ji získal Dr. Ambuj Varshney za výzkum možnosti využití komunikačních systémů s velkým dosahem a nízkým vysílacím výkonem (LoRea) pro bezbateriové senzory, schopné získávat malé množství energie z prostředí. Varshney současně získal tříletý grant ve výši 300 000 USD, díky němuž by výzkum mohl otevřít cestu plošnému využití udržitelnějších bezbateriových systémů NES.

33letý vědecký pracovník, který v květnu 2018 završil svá doktorská studia výpočetní techniky na Uppsalské univerzitě ve Švédsku, převzal ocenění během slavnostního ceremoniálu pořádaného ve švýcarském Dättwilu, když se sebou nechal více než 60 kandidátů z prestižních institucí celého světa.

Aplikace NES zaznamenávají obrovský rozvoj. Očekává se, že počet zařízení připojených na internet dosáhne v roce 2020 neuvěřitelných 50 miliard. Jednou ze zásadních výzev výzkumu tak bude zajistit jejich nasazení ve velkém měřítku. Jak uvedla porota, Varshneyho výzkum by mohl zajistit dlouhodobou a udržitelnou podporu systémů NES, navíc bez negativního vlivu na fyzické či radiové prostředí.

„Ambuj Varshney si cenu opravdu zaslouží, protože jeho inovativní přístup by mohl dramaticky zvýšit naši schopnost shromažďovat, přenášet a analyzovat data ekologicky udržitelným způsobem, a otvírá cestu dalšímu rozvoji autonomních výrobních provozů,” uvedl Peter Voser, předseda představenstva a CEO společnosti ABB.

„Tato cena mi pomůže udělat velký krok směrem k udržitelným systémům NES, a významně tak ovlivnit řadu oblastí, na příklad továrny budoucnosti,“ prohlásil Varshney. „Současně mi toto ocenění otvírá cestu k více jak 100 letům zkušeností ABB v oblasti rozvoje inovativních technologií a nabízí možnost posunout se vpřed, směrem k úžasné bezdrátové komunikaci typu „backscatter“.

Společnost ABB uděluje tuto cenu jednou za tři roky autorovi nejlepší dizertační práce, která předkládá návrh na vynikající výzkum v oblasti elektrotechniky, strojírenství, softwarového inženýrství, elektroniky, robotiky, umělé inteligence a dalších souvisejících oborů, aplikovatelný na oblast energetiky, průmyslu, dopravy a infrastruktury.

Další cena ABB za výzkum bude udělena v roce 2022.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář