Využití nabíjecích stanic xChargeIn v chytré domácnosti xComfort

Datum 10.12.2019

Nabíjecí stanice xChargeIn jsou k dispozici ve čtyřech různých verzích, tj. modely A, X, S a M. Pokrývají celou škálu možných aplikací – od jednoduchých instalací umístěných na zdi v soukromých domácnostech až po nabíjecí stanice ve firmách nebo komerčních budovách, jako jsou například veřejné parkovací garáže.

Řada A jsou jednoduché nabíjecí stanice navržené pro základní jednofázové aplikace, obvykle v rodinných domech, které nevyžadují komunikaci se systémy pro chytré domy.

Řada X má navíc integrované funkce pro vzdálené monitorování a ovládání nabíjení v rámci systémů pro chytré domy xComfort prostřednictvím binárního vstupu a výstupu. Umožňuje jednofázové nebo třífázové připojení, a je schopna dodat nabíjecí výkon až 22 kW. Díky možnosti změny rozsahu odebíraného proudu od 10 A do 32 A je zařízení vhodné pro běžné aplikace v rezidenčním sektoru.

Řada M a S nabízí všechny funkce řady X. Navíc podporuje protokoly UDP a OCPP. UDP je standardní protokol pro integraci zařízení do jiných operačních systémů, jako je systém inteligentní domácnosti. OCPP je standardní protokol, který se používá při komunikaci více nabíjecích stanic,např. pro řízení maximálního odběru ze sítě skupinou nabíjecích stanic. Řada S pracuje jako Slave zařízení v online nebo offline sítích a komunikuje s jednotkou M (Master). Nabíjecí stanice řady M (Master) může komunikovat až s 15 nabíjecími stanicemi řady S (Slave), přičemž jednotka M hlídá, aby nebyl překročen maximální celkový proud dostupný pro nabíjení.

Využití chytré instalace xComfort při nabíjení elektromobilů

Pro spojení moderní instalace xComfort a nabíjecích stanic xChargeIn slouží sada xComfort CPAD-00/219, která řídí nabíjení elektromobilu v závislosti na aktuální spotřebě domácnosti. Sada obsahuje měřící senzor CEMU-01/03 a bezpotenciálový aktor CSAU-01/02. Nabíjecí stanice xChargeIn řady X, S a M lze ovládat pomocí integrovaného vstupu X1. Vstup X1 lze aktivovat bezpotenciálovým aktorem, který při aktivaci zahájí nabíjecí proces. Měřicí senzor se použije pro měření prioritních zátěží v domě, jako např. varná deska, rychlovarná konvice nebo elektrický kotel. Princip využití sady spočívá v blokování nabíjecího procesu v případě vysokého odběru jinými zařízeními v domě. Jakmile se úroveň spotřeby vrátí do normálu, opět se aktivuje režim nabíjení elektromobilu. Dosáhneme tak nepřekročení jmenovitého proudu hlavního jistícího prvku a vyhneme se výpadku energie. Při doplnění nabíjecí stanice do existující instalace není potřeba investovat do navýšení jmenovité hodnoty hlavního jističe. Sadu CPAD-00/219 je možné kdykoli doplnit o řídící jednotku Smart Manager CHCA-00/01 a další měřící senzory CEMU-01/03. Získáme tak za pomoci Smartphonu přehled o spotřebě elektrické energie v domácnosti nebo kolik nás stálo nabití samotného elektromobilu.

Eaton
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář