Kryogenní skenovací mechanismus pomůže vědcům zkoumat evoluci galaxií

Datum 18.12.2019

ABB Canada získala kontrakt ve výši 1,75 milionu dolarů na vývoj skenovacího mechanismu pro Kanadskou kosmickou agenturu (CSA), který by mohl přispět k průzkumu vesmíru.

Kryogenní skenovací mechanismus se může stát součástí mise Vesmírného infračerveného teleskopu pro kosmologii a astrofyziku (SPICA). Pokud tento projekt zvítězí ve výběrovém řízení, bude vesmírný teleskop vypuštěn na oběžnou dráhu v roce 2032 a jeho úkolem bude zkoumat fyzikální aspekty vzniku hvězd a růstu černých děr.

Většina energie vyzařované hvězdami a černými dírami ve středu galaxií je absorbována prachem, skrz který prochází pouze vzdálené infračervené záření. To znamená, že infračervený teleskop je nejlepším nástrojem k analýze toho, co se děje za touto prachovou clonou. Skenovací mechanismus ABB umožní zrcadlům spektrometru přesný pohyb pomocí laserového systému. Teleskop citlivý na střední a dlouhovlnnou oblast infračerveného záření poskytne více informací o distribuci energie světla a fyzikálních jevech, k nimž dochází ve vzdálených galaxiích.

ABB na špici vývoje infračervené technologie

Nejtěžším úkolem při vývoji skenovacího mechanismu je zajistit, aby přežil vesmírné vakuum i vibrace při startu rakety a aby správně fungoval při provozní teplotě -269 ° C včetně kompenzace odchylek způsobených mikro vibracemi, a to při zachování poziční stability s přesností na stotisícinu milimetru.

„Společnosti ABB umožňuje vědcům z celého světa pracovat se špičkovou technologií v oblasti infračervené spektroskopie. Technologie ABB jsou na špici vývoje infračervené technologie, co se týče inovací, spolehlivosti a výkonu,“ uvedl Marc-André Soucy, ředitel ABB pro kosmický průmysl. „Máme přes 45 let zkušeností s Fourierovými spektrometry a optickými přístroji, takže jsme se ochotně ujali výzvy a těšíme se na úspěšnou spolupráci s Kanadskou kosmickou agenturou.”

Dlouhodobá spolupráce s NASA

Mise vesmírného teleskopu SPICA je jedním z projektů navržených pro Evropskou kosmickou agenturu (ESA) ve spolupráci s Japonskou agenturou pro průzkum vesmíru (JAXA).

ABB má dlouholeté zkušenosti s vývojem a výrobou nástrojů pro výzkum vesmíru. Společnost ABB dodala například přístroj ACE-FTS pro kanadský vědecký satelit SCISAT, který pomáhá sledovat dlouhodobé změny složení zemské atmosféry z vesmíru. NASA má interferometry ABB na palubě nejnovější generace orbitálních meteorologických satelitů (JPSS), která zpřesňuje předpověď počasí až na sedm dní. Interferometry ABB jsou rovněž na palubě japonských satelitů GOSAT 1 a 2, kde s vysokou přesností monitorují stálý nárůst skleníkových plynů po celé planetě i místa, která nejvíce přispívají k znečištění.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář