Na kolik vyjde elektřina z jednotlivých zdrojů?

Datum 22.12.2019

Minulý měsíc vydala americká poradenská firma Lazard srovnání jednotlivých typů elektráren podle jejich nákladovosti podle modelu LCOE (Levelized Cost of Energy). Tento model nepočítá jen cenu výstavby elektrárny, ale i náklady na palivo, údržbu, financování a dobu živostnosti. Tato metoda může také ukázat, za jakou minimální cenu se musí prodávat 1 MWh elektřiny, aby se zdroj během svého provozu zaplatil. Srovnání je podle amerických podmínek, které se od těch evropským mohou mírně lišit.

Srovnání jednoznačně ukazuje, že nové jaderné elektrárny jsou finančně velmi nákladné, jejich výstavba a příprava projektu trvá deset až dvacet let a je obtížné je financovat. Ze srovnání pak vycházejí nejlevněji velké solární parky a za tržní cenu elektřiny na pražské burze, která se pohybuje těsně pod hranicí 50 €/MWh, můžou stabilní elektřinu vyrábět plynové elektrárny.

Z obnovitelných zdrojů se do této ceny vejdou i větrné elektrárny a velké solární parky, které se v naší republice těší bohaté státní podpoře mnohonásobně přesahující samotné náklady na její vybudování a provoz.

* Hodnoty v úvodním obrázku se můžou lišit podle geografického umístění
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář