I v zimě může trávník, díky umělému světlu od SGL, růst

Datum 26.12.2019

Vytvořit a hlavně udržet kvalitní trávník na fotbalovém hřišti je velmi obtížná práce, zejména když vezmete v úvahu, že po něm každý týden běhá 22 hráčů a masíruje ho kopačkami. Odpočinek bez herní zátěže mu pak dopřejí až v zimě, kdy se teploty většinou pohybují okolo nuly a někdy padají pod bod mrazu, a slunce se ukáže na pouhých 8 hodin denně.

Naštěstí dnes už máme účinné nástroje, jako jsou osvětlovací jednotky SGL, které mohou pomoci trávníku růst i za těchto nepříznivých podmínek. O jednotkách mobilního osvětlení hřišť SGL jsme vás informovali již před 3 roky zde. Ve střední Evropě popularita těchto systémů rychle stoupá a poptávka po nich se rapidně zvyšuje. Na Slovensku bylo toto osvětlení travníku předloni dodáno pro trnavskou City Arénu (viz úvodní foto).

Jednotky SGL pro rozpočet každého klubu

Přisvětlování pomáhá trávníku růst i za zhoršených podmínek a umožňuje dlouhodobě udržet zdravý porost na celé ploše hřiště během celého roku. Také zlepšuje regenerační schopnost trávníku, který se tím rychleji a silněji zapojuje a vytváří hustý a pokryvný porost. Firma SGL vyvíjí a dodává vlastní systémy pro přisvětlování hřišť již více než 20 let, takže jsou osvědčené a přitom jsou neustále vylepšovány díky novým moderním technologiím. To přispívá ke zvyšování jejich popularity na stadionech ve střední Evropě.

Ale nejdůležitější je, že osvětlovací jednotky SGL jsou dostupné pro fotbalové kluby v rámci každého rozpočtu. Pořízení jednotek totiž může být realizováno několika způsoby. Jednou z možností jak systém získat, je pronájem jednotek, další možnost je nákup malých jednotek se zapojením typu “plug and play”.

Nejzajímavější a nejvíce využívaný způsob je nový koncept prodeje SGL  „Vyber si svou osvětlovací jednotku“. Jedná se o použité jednotky, které jsou řádně zkontrolovány, zrepasovány včetně výměny lamp a odzkoušeny, aby byly zcela funkční a připravené pro další plnohodnotný provoz. Tyto jednotky se dají pořídit formou nákupu i pronájmu a to za výrazně výhodnějších podmínek než nové systémy. Tak si i menší stadiony a kluby s nižšími rozpočty než ve velkoklubech mohou dovolit pořízení větších typů mobilních jednotek a zajistit si tak efektivní přisvětlování větší plochy hřiště. Například kluby FC Viktoria Plzeň, SK Slavia Praha a na Slovensku FC Spartak Trnava si už tímto způsobem systémy SGL pořídily a využívají je k posílení růstu trávníku na nejvíce exponovaných částech hrací plochy, jako jsou brankoviště, kde přisvětlování urychluje regeneraci poškozených míst.

Monitoring hřišť pro efektivní ošetřování

Přestože je firma SGL – Stadium Grow Lighting známá především jako výrobce osvětlovacích jednotek, nabízí také další kvalitní produkty pro sportovní trávníky, které přispívají ke zvyšování standardů travnatých hracích ploch.

Jeden z velmi efektivních pomocníků pro groundsmany je SGL analyzér, který bude v nejbližší době dodán na stadion SK Slavia Praha. Analyzéry obsahují senzory pro sledování aktuálního počasí a také  měření všech důležitých růstových faktorů. Měření probíhá na trávníku i v kořenové zóně.

Data ze senzorů se zobrazují on-line ve firmě SGL na speciálním pracovišti PORTO, kde dojde k jejich zpracování a následnému vyhodnocení. Groundsmani připojení na toto pracoviště mají kdykoliv k dispozici nejčerstvější informace z monitoringu o sta- vu trávníku, o růstových podmínkách, o průběhu a předpovědi počasí a také o rizikových faktorech. Na základě těchto údajů se mohou fundovaně rozhodnout o dalším postupu prací na hřišti a vyhodnotit potřebnost některých zásahů (závlaha, hnojení apod.).  

Jeden z agronomů a expertů na sportovní trávníky ze skupiny poradců SGL prohlásil: „Je velmi důležité umět využít čas i peníze efektivně, jak je to jen možné, zejména když je rozpočet klubu napjatý. Monitoring podmínek na hřišti není jen první krok k lepšímu trávníku, ale také základ pro cílené a profesionální ošetřování hřiště. Umožňuje přesně sledovat co trávník potřebuje a postupovat podle toho, čímž na hřišti ušetříme čas i náklady na energii, vodu i materiály.“ 

„S osvětlovacími jednotkami SGL máme velmi dobré zkušenosti. Na stadionu A. Malatinského v Trnavě je velký problém se zastíněním tribunami a přisvětlování trávníku speciálními lampami SGL nám hodně pomáhá. Když během zimního období používáme mobilní jednotky v kombinaci se zakrytím plochy, pozitivní efekt přisvětlování se ještě znásobí. Jednotky také používáme pro urychlení regenerace poškozeného trávníku po koncertech, které jsou na našem stadionu pořá­dány. Každý je ohromen, když vidí účinky přisvětlování trávníku na vlastní oči.“ Patrik Kováč, hlavní groundsman klubu FC Spartak Trnava

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář