Miliardy do modernizace a ekologie v elektrárně Počerady

Datum 04.01.2020

Skupina Sev.en Energy hodlá do modernizace a ekologických opatření v hnědouhelné elektrárně Počerady investovat miliardy korun, aby zdroj splňoval stále přísnější limity pro ekologický provoz. ČTK o tom informovala mluvčí Gabriela Sáričková Benešová.

Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače se stane majitelem elektrárny od roku 2024. Dosavadní majitel elektrárny, ČEZ, totiž nevyužil do konce roku 2019 opci, aby prodej odvolal. Od Sev.en Energy získá dvě miliardy. Podle hnutí Arnika jsou Počerady spolu s elektrárnou Prunéřov nejhorším českým zdrojem vypouštěné rtuti do ovzduší, vody a půdy.

„Zajistíme, aby i nadále dodávala spolehlivou a dostupnou energii lidem a firmám v ČR do té doby, dokud za ní nebude spolehlivá a dostupná náhrada, například nový jaderný zdroj. Poskytneme tím zároveň čas na přípravu a rozvoj dalších nových řešení a technologií v energetice i ověření reálných možností obnovitelných zdrojů energie,“ sdělila mluvčí Gabriela Sáričková Benešová.

Podle ní rovněž Sev.en Energy respektuje strategický význam elektrárny Počerady pro udržení stability a funkčnosti energetické soustavy. „Do modernizace a ekologizace elektrárny proto hodláme postupně investovat miliardy korun i veškeré úsilí a zkušenosti našich odborníků tak, aby elektrárna splňovala stále přísnější parametry pro ekologický provoz,“ doplnila mluvčí.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář