Leaderboard EST 1350 x 200 px

S laboratorními zdroji BT-305 má napětí zelenou

Datum 21.01.2020

Z laboratorních zdrojů se pomalu stávají programovatelná multifunkční zařízení s bohatou hlavní nabídkou, grafickým displejem a řadou pokročilých možností. Těch bývá dokonce tolik, že se v nich začíná ztrácet nejen primární účel přístroje, ale někdy i samotná obsluha. Mnohdy ale chcete pouze napájet. Jednoduše, rychle a bez příkras. Přesně pro takové účely byly navržené i stolní napájecí zdroje BASETech.

Pět kilo, pět ampér

Základní výbava každého pracoviště se v případě modelu BASETech BT-305 nezastaví před napětím do +30 V nebo průtoky až 5 A. S velkou rezervou a lineárním přístupem tak vyhoví potřebám většiny běžných aplikací, a to nejen pro začátečníky. Od nižší varianty BT-155 s polovičním výkonem a rozsahem 15 V ji navíc dělí pouhá stokoruna.

Přístroji s jediným stejnosměrným výstupem regulovaným hezky od nuly nic podstatného nechybí, ale ani nepřebývá. K plynulému nastavení úrovní u BT-305 slouží klasické potenciometry. Výsledky se pak souběžně zobrazují na dvou samostatných panelech složených pokaždé ze tří sedmisegmentových displejů. Napětí dostává zelenou, zatímco červené LED již budou informovat o velikosti proudu. Výrobce zvolil jednotné rozlišení 100 mV, resp. 10 mA, kterého lze díky dostatečně tuhému chodu všech tří otočných voličů poměrně snadno dosáhnout. Zvláště pak u napětí, které je navíc možné ovládat i jemněji.

Pomocné indikační diody ve stejných barvách ještě zdůrazní režim konstantního napětí, resp. proudu, zatímco třetí žlutá kontrolka dále prozrazuje aktivní výstup ovládaný sousedním tlačítkem. Hlavní vypínač, tentokrát již s aretací, našel své místo ve spodní části panelu, hned vedle trojice zdířek.

 

Není co skrývat

Univerzální napájecí zdroj BASETech BT-305 najde své uplatnění ve vývoji, výrobě, při testování nebo např. v servisu. Na stole díky svému protáhlému řešení nezabírá mnoho místa. Snadno se přenáší a díky poctivému kovovému šasi se spoustou drobných větracích otvorů musí něco i vydržet. Většinu plochy na zadním panelu zabírá žebrovaný chladič, který jen velmi neochotně ustupuje pojistkovému pouzdru a odpojitelnému síťovému přívodu. Jasně tím ale dokládá příslušnost ke všemu lineárnímu. Ve zdroji tak budou spínat především kontakty relé. Při postupném procházení od nuly až do více než 30 V je uslyšíte celkem sedmkrát. A za určitých okolností mohou dokonce začít „cvakat“ nepřetržitě.

Přední část z bílého plastu dokládá, že i levnější modely zdroje mohou vypadat střízlivě, a přesto upoutají pozornost. Červené číslice se však nemusí na displeji tolik „rozpíjet“ a kontrolka C.C. by zase mohla méně oslňovat. Přiznaná deska plošného spoje s integrovanými obvody umístěnými hned vedle zobrazovačů však působí stylově a výrobce dobře věděl, proč ji nemaskuje tmavým plexi. Vždyť u laboratorního zdroje BT-305 dává volně k dispozici i kompletní schéma zapojení, včetně hodnot součástek.

Technické parametry

Typ (výrobce) BT-305
Počet výstupů 1 x
Výkon 150 W
Technologie (síťové zdroje) Lineárně řízeno
Hmotnost 4.95 kg
Připojení 4 mm banánkové zdířky
Typ síťového zdroje Lineární
Vnější výška 155 mm
Výstupní proud (min.) 0 A
Kalibrováno dle Bez certifikátu
Výstupní proud (max.) 5 A
Vnější šířka 130 mm
Vstupy Napájecí konektor IEC 320 C14
Kategorie produktu Laboratorní zdroj s nastavitelným napětím
Vstupní napětí 230 V/AC
Výstupní napětí (max.) 30 V/DC
Vnější délka 295 mm
Provedení Desktop
Výstupní napětí (min.) 0 V/DC

Značka Basetech  nabízí výrobky pro uživatele, kteří jsou na samém začátku dobrodružství s technikou a elektronikou. Vyvážený poměr ceny a výkonnosti spolu s dobrou kvalita zpracování tvoří základ pro osvědčenou koncepci značky a nabízí možnost jednoduchého startu ve světě techniky.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář