Leaderboard EST 1350 x 200 px

DMM6500 není jen ozdobou stolu. Ostatní multimetry strčí do kapsy

Datum 23.01.2020

Umíte si představit život bez multimetru – pomocníka všech elektrotechniků, který nás může díky svým rozměrům doprovázet na každém kroku? Role takové měřicí techniky je v praxi prostě nezastupitelná. Ale jen do chvíle, než začne sama narážet na své limity. A to se může stát docela rychle.

Dost bylo překážek

Jakmile přístroj přestane vyhovovat z hlediska citlivosti, dosahované třídy přesnosti nebo např. stability, nepomůže mu ani pestrobarevné rozhraní. Co ale v případě precizních laboratorních systémů? Budou se jejich skvělé předpoklady s dotykovým způsobem ovládání také vzájemně vylučovat? Zažitá představa stolního měřidla s hromadou tlačítek by mohla ke kladné odpovědi opravdu svádět. Zvláště, když i spousta lepších modelů zná jen zobrazování po vzoru sedmi segmentů a jediná tečka, které je dáno se hýbat, bude navíc desetinná.

Laboratorní technika hraje vyšší ligu. Profesionální a s nástroji, o kterých si mohou ostatní nechat jen zdát. Ani to ji však neopravňuje k tomu, aby pracovala těžkopádně a obsluha se v ní začala ztrácet. Pravda, člověk umí navrhnout důmyslné, a tudíž i složité elektronické systémy (na blogu jsme psali též Svět je nebezpečné místo. Pro člověka i pro techniku). Znamená to ale, že by měly být komplikované také měřicí a testovací přístroje, které přitom využijete? Dokonce i navenek? Zařízení s logem Keithley a doplňující informací „A Tektronix Company“ si to nemyslí.

Hovoří jasnou řečí

Co by to bylo za inženýra, který si neporadí se sebesložitějším rozhraním? Ale upřímně. Opravdu chcete usínat s uživatelskou příručkou, nebo spíše smysluplně pracovat? Nechte se o správné odpovědi přesvědčit, nejlépe s novou laboratorní technikou.

Stolní, šesti a půl místné multimetry DMM6500 výrobce představil v dubnu 2018, zatímco k uplynulému létu datuje zatím poslední revize v dokumentaci. Široký záběr programovatelného přístroje s 15 měřicími funkcemi jasně dokládá text na více než 1200 stranách manuálu pro pokročilé. Do začátku si však vystačíte i s útlejší příručkou čítající bezmála sto stránek nebo rychlým návodem pětinové délky. Případně jen stačí zkontrolovat nastavenou velikost napětí na pojistkovém modulu, zapojit příkladně dlouhý síťový kabel, stisknout mikrospínač a po zahřátí začít rovnou přesně měřit. Např. s rozlišením 100 nV, 1 μΩ, 10 pA či 0,1 pF.

Co dokáže pět palců

Každý přístroj bude mít svou dominantu, která poutá pozornost. V případě DMM6500 měří 12,7 cm a poslouží při srozumitelném zobrazování a také dotykovém ovládání. Graficky, v barvách a naprosto přirozeně. Něco takového mělo přijít už mnohem dříve. Rychle proto zapomeňte na zdlouhavá nastavení, nevýrazné číslice nebo špatně čitelné jednotky. Keithley má místa na rozdávání a umí s ním chytře i nakládat.

Ve výchozím režimu se displej dělí na dvě části. Horní polovina je vyhrazena zejména pro měřené údaje, doplňující informace a třeba pohodlnou změnu rozsahu, zatímco spodní část již bude rolovací. Buď zde vybíráte jednotlivá měření, provádíte vybraná nastavení, odečítáte statistické údaje, sledujete souběžně výsledky druhého měření, nebo přístroji umožníte vynášet hodnoty přímo na časové ose. Posledně zmiňovaná funkce pak zvláště vynikne při vykreslování přes celou obrazovku. A pokud necháte stejným způsobem zobrazovat i číselné údaje, můžete výsledky odečítat z ještě větší vzdálenosti.

Rozlišení panelu je dostačující a potěší též velkorysé pozorovací úhly. Snad jen minimální úroveň jasu by mohla být ve tmě o něco nižší. Dotykový panel výrobce lehce zapustil, což je sice pochopitelné, ale může to zase komplikovat zadávání povelů v blízkosti okrajů. Displej navíc zabírá skoro celou výšku předního panelu a znesnadňuje tím ovládání ve své spodní části. Na pracovním stole takový nedostatek částečně řeší dvě výklopné nožičky z plastu. Škoda, že je ale v Keithley nevybavili gumovými lemy, když už stejný materiál jednou použili na odnímatelnou ochranu všech rohů přístroje.

Tlačítek jako šafránu

Úplně „vytlačit“ klasická tlačítka s jistým stiskem se naštěstí nepodařilo. Bude jich ale výrazně méně, než jste možná zvyklí, a také mezi nimi nehledejte žádnou šipku. V Keithley si vystačili s osmi ovládacími prvky, po čtyřech na každém boku displeje. Okamžitě tak zpřístupní domovskou obrazovku, vyvolají hezké grafické menu se šesti hlavními skupinami položek, umožní pracovat s aplikacemi a postarají se rovněž o srozumitelnou nápovědu vztahující se vždy k aktuální situaci. Jindy zase ponesou výstižná označení Enter, Exit, Function či Trigger. S dotykovým panelem nesoutěží, pouze jej přirozeně doplňují.

Ve skutečnosti však DMM6500 dostává ještě další dva mechanické ovladače. K přepínání mezi předními svorkami a zadními vstupy je sice zapotřebí vynaložit o něco větší sílu, nepatrný mikrospínač označený jako Power se zato tiskne až překvapivě snadno. Kromě toho nám rychle pomohl vyřešit i ojedinělý výskyt modré obrazovky „smrti“.

Obsluze ukáže panel, soupeřům záda

U kalibrovaného přístroje za desítky tisíc korun a s předpoklady pro další rozšiřování logicky očekáváte solidní dílenské zpracování. Máte je mít. Vždyť nemalou část z celkové hmotnosti 4,5 kg tvoří u digitálního multimetru právě stěny ze silného plechu s přiznanými šrouby. Nechybí zde ani malý, nepřetržitě běžící ventilátor s bočním výdechem a poněkud hutnějším projevem. Snad jen kontrolka s označením Front by mohla svítit pouze v určeném otvoru a nevytvářet záhadný pravoúhlý motiv opodál. A lacinějším dojmem by nemusely působit ani přibalené měřicí sondy.

Keithley se ale i tak podařilo vyrobit precizní značkový multimetrDMM6500 si může nejen dovolit vybočovat z řady, ale především si jej můžete dovolit i vy sami. Obsahuje vše, co od stolního přístroje očekáváte. Sází na delší kalibrační intervaly, místy připomíná funkce osciloskopu a i když je proslulý zpracováním nepatrných úrovní, úroveň komunikace pozvedá vysoko nad ostatní.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář