Obliba industriální turistiky je v Česku mimořádná, Dlouhé stráně vloni navštívilo přes 93 tisíc lidí

Datum 02.02.2020

Přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé stráně, která je díky své schopnosti akumulovat energii ve vodě mimořádně ekologickou a zároveň největší „baterkou“ v Česku, navštívilo vloni 93.839 lidí.

Jde o druhý nejvyšší počet návštěvníků v historii elektrárny, rekordní návštěvnost více než 97 tisíc nadšenců zaznamenali energetici v roce 2017, naopak v roce 2018 přišlo jen necelých 89 tisíc lidí.

„Návštěvnost se v posledních letech pohybuje kolem 90 tisíc a odchylky souvisí s provozem elektrárny. Počet odborných exkurzí někdy omezují investice nebo opravy, které v elektrárně probíhají, těch ale vloni bylo ve srovnání s rokem 2018 mnohem méně,“ vysvětlil šéf elektrárny Vítězslav Chmelař, proč počet návštěvníků vzrostl.

Dalším důvodem je trvalý růst zájemců o industriální turistiku v Česku, což potvrzuje také návštěvnost dalších elektráren. Magnetem přitahujícím desítky tisíc nadšenců zůstávají oba bezemisní jaderné zdroje: do jihočeského Temelína se o bezpečné výrobě elektřiny z jádra vloni přijelo přesvědčit 41 883 návštěvníků, Infocentrum Jaderné elektrárny Dukovany přilákalo 39 867 lidí. Celkem navštívilo infocentra a elektrárny Skupiny ČEZ rekordních 244 tisíc fanoušků.

 

Statistika Dlouhých strání

Z celkového počtu 93.839 návštěvníků absolvovalo více bezmála 35 tisíc zájemců exkurzi v podzemních útrobách elektrárny, dalších téměř 59 tisíc lidí se nechalo vyvézt lanovkou k horní nádrži.

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a prodává za vyšší cenu. Stále větší význam elektrárny rovněž spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů energie.

Unikátní záběry elektrárny zveřejnil ČEZ v rámci série virtuálních prohlídek svých elektráren na webu www.virtualniprohlidky.cez.cz. Podrobnosti o exkurzích i objednávkový formulář najdou zájemci na webu www.dlouhe-strane.cz.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář