ČEPS zahájila modernizaci vedení mezi rozvodnami Nošovice a Albrechtice v Moravskoslezském kraji

Datum 11.02.2020

Společnost ČEPS v letošním roce zmodernizuje vedení V460 spojující rozvodny Nošovice a Albrechtice v Moravskoslezském kraji. Investiční akce, která začala 1. února a potrvá zhruba půl roku, významně zvýší přenosovou kapacitu tohoto vedení a dále posílí spolehlivost dodávek elektrické energie v regionu.

Vedení V460 o délce 16,5 km zajišťuje společně s rozvodnou Albrechtice a vedením V443 mezinárodní propojení s polskou přenosovou soustavou PSE. Jeho kompletní modernizace zahrnuje výměnu stožárů včetně základů a výměnu fázových vodičů, zemních lan a izolátorových závěsů. Realizace si vyžádá náklady ve výši přibližně 400 mil. Kč.

„Modernizací vedení dojde k požadovanému navýšení jeho přenosové schopnosti přibližně o polovinu, a to především z důvodu připravenosti na tranzit elektřiny. Zároveň bude vyřešena otázka končící technické životnosti tohoto vedení,“ říká Stanislav Votruba, člen představenstva ČEPS pověřený řízením úseku Správa, provoz a údržba PS.

Rekonstrukce V460 je součástí rozsáhlého investičního programu společnosti ČEPS, jehož cílem je připravit přenosovou soustavu ČR na rostoucí nároky spojené s dynamickým vývojem energetického sektoru.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář