Elektrárna Dlouhé stráně meziročně zvýšila výrobu o 17 procent

Datum 18.02.2020

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně vloni vyrobila 636,942 milionů kWh, čímž o více než 17 procent překonala vlastní výrobu z roku 2018. Tato ekologicky vyrobená elektřina by pokryla roční spotřebu přibližně 180 tisíc domácností.

„Meziroční srovnání tentokrát nemá přesnou vypovídací hodnotu – musíme vzít v úvahu, že v roce 2018 byla elektrárna kvůli plánovaným opravám a investicím delší dobu mimo provoz. Loňský rok každopádně potvrdil, že modernizace, která zvýšila účinnost elektrárny a prodloužila její životnost, byla potřebná, protože Dlouhé stráně jsou stále důležitějším prvkem při stabilizaci naší energetické soustavy,“ vysvětli šéf elektrárny Vítězslav Chmelař.

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie a je důležitým prvkem při stabilizaci energetické soustavy ČR, která je často zatěžována produkcí ze zahraničních i domácích obnovitelných zdrojů. Dopředu odhadnout jejich objem výroby je totiž velmi obtížné. 

Unikátní záběry elektrárny zveřejnil ČEZ v rámci série virtuálních prohlídek svých elektráren na adrese http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-dlouhe-strane/.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář