UV-C záření dokáže zničit houbové choroby na hřišti

Datum 04.04.2020

Firma SGL, jako výrobce mobilních osvětlovacích jednotek, o kterých jsme vás v minulých letech informovali zde a zde, využila svůj výzkum světla a záření a vyvinula speciální stroj UVC180 pro systematický a efektivní boj s houbovými chorobami na hřištích.

Jednoduché ošetření trávníku vybraným ultrafialovým světlem má fungicidní účinky a chrání rostliny preventivně, dříve než je spory hub napadnou a dojde k poškození trávníku. Při dlouhodobém používání UVC180 není nutná aplikace fungicidů, což odpovídá ekologickým trendům nařízení EU. Pro optimalizaci používání stroje nabízejí agronomové SGL podporu při stanovení aktuálního rizika chorob dle počasí a potřebné četnosti ošetření.

Funkce záření

SGL UVC180 poskytuje biologické řešení pro boj s houbovými chorobami tím, že ničí aktivní rostoucí houby pomocí UV-C záření. Tato metoda se také nazývá ultrafialové baktericidní záření (UVGI). Část krátkovlnného UV spektra (UV-C) lze využít k ničení hub, aniž by to ovlivnilo samotnou rostlinu a to preventivně, neboť houby jsou zničeny dříve než rostlinu napadnou.

Provoz a možnosti

Dané UV světlo je vyzařováno v optimální vzdálenosti od trávníku, při které dochází k nejvyššímu účinku a současně je zajištěna bezpečnost pro obsluhu. Vzhledem ke kompaktnímu designu má stroj malý poloměr otáčení a je velmi snadno manévrovatelný. Rychlost pojezdu stroje lze nastavit na 3-5 km/hod, v závislosti na požadované intenzitě UV-C světla. Stroj je ručně vedený z důvodu minimalizace tlaku na povrch hřiště. Při provozu světla ošetřují plochu širokou 1,8 m. Vestavěný pěnový značkovač označí ošetřené oblasti tak, aby obsluha stroje věděla, která místa byla ošetřena. Nosiče lamp jsou sklápěcí, takže stroj při uskladnění zabírá jen malý prostor.

Znalosti a podpora

Pro úplnou eliminaci houbových chorob je nutné stroj používat dlouhodobě. Pro zvýšení efektivity používání určí specialista SGL, na základě údajů z analyzátoru SGL a předpovědi počasí, potenciální vliv různých chorob na trávník a dle prognóz a výpočtů stanoví aktuální potřebu četnosti “léčby”, aby bylo ošetření vždy užitečné a cílené.

Specifikace

Šířka (záběr) ošetření 180 centimeterů
Ošetřená plocha 10,000 m² na plně nabitou baterii
Rozměry stroje v rozloženém stavu délka 1.9 m šířka 2 m x výška 1.5 m
Rozměry stroje ve složeném stavu délka 1.9 m x šířka 1.14 m x výška 1.5 m
Pojezdová rychlost 3 km/h
Hmotnost 570 kg
Nabíjecí stanice pro bateriový set 1 x
Napětí 230 V
Druh a množství značkovací pěny 5 L tekutá pěna
Množství bezpečnostních krycích desek 5 x
Další příslušenství 1 pár ochranných brýlí UVC, 1 náhradní žárovka
Pro možnost zapůjčení na sportovní hřiště, volejte 603 778 046.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář