Může UV záření zabít koronavirus?

Datum 05.04.2020

Před 4 roky představila letecká společnost Boeing způsob ničení bakterií v toaletách svých letadel. Ve své zprávě uvedla, že pomocí UV záření dokáže zlikvidovat až 99,9 % všech bakterií z povrchů toalet. Tvrdí, že tři vteřiny UV záření je dostačující čas k desinfekci všech povrchů v místnosti. Podobná technologie se za použití robota s UV zářičem pohybujícího se od místnosti k místnosti používá také v nemocnicích.

Existují 3 typy UV záření: UV-A, UV-B a UV-C. První dvě jsou za denního světla všudypřítomná. UV-A je nejvíce dostupná forma ultrafialového záření na Zemi. Je schopná projít naší pokožkou a z 80% je zodpovědná za stárnutí kůže. Další skupina UV-B může poškodit DNA v naší kůži a vést ke spáleninám nebo dokonce až rakovinnému bujení, což do jisté míry může i první typ UV záření. Oba typy jsou velmi známé a jejich účinek na nás můžeme částečně zmírnit používáním ochranných opalovacích krémů.

Je tady ale i třetí typ: UV-C – zabiják virů a bakterií

Tato relativně málo známá, avšak životu velice nebezpečná část spektra se skládá z kratší, energetičtější vlnové délky světla. Obzvláště účinná je ale k ničení genetického materiálu – ať už u lidí nebo i bakterií či virů. Tento typ naštěstí není přítomný v naší atmosféře. Ozonosféra jej dokáže velmi dobře zachytit a nepropustit na zemský povrch (viz obrázek). Nově se záření UV-C používá také k ničení houbových chorob na travnatých sportovních hřištích.

UV-C záření se ale již delší dobu využívá k likvidaci virů a bakterií. Používá se také k sanitaci pitné vody. Výzkum již dříve ukázal, že toto záření dokáže deformovat genetický materiál i dřívějšího koronaviru Sars a znemožnit mu tak se dále rozmnožovat. Nicméně v této chvíli ještě nebyly zcela potvrzeny studie na účinnou likvidaci koronaviru Covid-19 pomocí UV-C, ale dá se předpokládat, že právě tento typ záření by mohl být jednou z účinných zbraní v boji proti tomuto viru.

Foto: CanStockPhoto
Nejnovější číslo magazínu Volty se zajímavostmi z doma i ze světa, si můžete vyzvednout ZDARMA ve všech pobočkách Elkov. Můžete si jej také zakoupit v novinových stáncích ve městech (nejsou k mání na čerpacích stanicích) nebo prolistovat zde.
Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (2)

  1. Někdo objevil Ameriku. Dávno se provádělo. Máme /horské slunce/ a už před dvaceti lety jsme vyzařovali místnosti v paneláku když děti měli chřipku.. kytky se museli dá t pryč a na 10 minut se to v místnosti pustilo.. Dělám to i dne..

  2. Jaký typ záření vydává tzv. “horské slunce” ? Jde o komerční výrobek.Dokáže na to autor článku vůbec
    odpovědět ? Lze toto zařízení použít ke sterilizaci ?

Napsat komentář