Zvýšení doby provozu: Cube67 v italské společnosti Zecchetti

Datum 20.04.2020

Dopravníkové a paletizační linky od italské společnosti Zecchetti dokáží přemístit 60 000 plastových lahví za hodinu. S cílem zvýšit provozní dobu a rozšířit diagnostické schopnosti využívá společnost ve svých aplikacích sběrnicový systém Cube67 od Murrelektronik. Při jeho spojení se senzory IO-Link a s modulem diagnostické brány Cube67 jsou technici společnosti Zecchetti schopni vytvářet aplikace vyhovující potřebám jejich zákazníků. 

O společnosti Zecchetti

Co dokáže přemisťovat 1 000 plastových lahví za minutu, je přes 100 metrů dlouhé a vyrobené v Itálii? Manipulační stroj Zecchetti! S více než 19 000 čtverečními metry výrobních zařízení dokáže Zecchetti realizovat jedinečná manipulační řešení pro své zákazníky po celém světě.

Nedaleko města Parma v regionu Emilia-Romagna v severní Itálii leží údolí obalové techniky. Obklopena středověkými hrady a výrobci parmazánu zde sídlí společnost Zecchetti, zabývající se manipulačními technologiemi a zaměstnávající přes 100 lidí. Od roku 1960 společnost vyrábí na klíč automatizační systémy pro přepravu a paletizaci prázdných nádob pro výrobce skleněných a plastových lahví a dále zajišťuje automatizované skladové instalace pro drobné obrobky, nádoby a palety.

Všechny strojní linky společnosti však nejsou určeny k manipulaci s těmito tradičními lahvemi. Složitost se zvyšuje ve chvíli, kdy se objeví poptávka na vyvinutí systémů na manipulaci se skleněnými lahvemi ve tvaru vysokého podpatku nebo dokonce ryby.

„Toto jsou jedny z nejpozoruhodnějších aplikací, které vždy představují zábavné výzvy k řešení,“ říká Luca Facchini pracující jako technik u Zecchetti.

Výzva

O požadavcích, jako jsou rychlost a vysoké hodnoty doby provozu, se nevyjednává, protože pomáhají posílit konkurenční výhodu společnosti u koncových zákazníků. Ke splnění těchto výzev a dodání co možná nejlepších řešení se tým techniků společnosti Zecchetti neustále zabývá inovacemi a prací na nových technologiích. Jednou z odpovědí pro tento tým je použití modulárního sběrnicového systému vstupů a výstupů Cube67 od Murrelektronik. Tento systém byl pro ně jednoduchou volbou, protože umožňuje snadnou integraci modulu diagnostické brány a zařízení IO-Link do svých koncepcí automatizace. Cube je modulární sběrnicový systém navržený pro koncepce decentralizovaných instalací. Díky jeho flexibilitě je možno snadno vytvářet správná řešení pro jakoukoli aplikaci.

Projekt

Díky modulární povaze koncepce strojů Zecchetti umožňuje práce se systémem Cube67 jednoduše kombinovat různé strojní komponenty. Instalování modulů Cube67 v procesních prostorách strojů usnadňuje jejich připojení během přepravy a uvádění do provozu. Pokud porovnáme tuto instalaci se zapojením jednotlivými vodiči (point-to-point), šetří Cube67 čas a snižuje chyby při zapojení. S vlastnostmi, jako je plug-in připojení a robustní a kompaktní design, nabízí systém Cube67 hodnotný poměr cena-výkon po celý životní cyklus stroje. Zjednodušený technický design, rychlá montáž stroje, bezchybné uvedení do provozu a maximální doba provozu systému přispívají k efektivitě balicích operací.

Protože jsou aplikace a procesy modulární, práce s Cube67 pomáhá společnosti Zecchetti zjednodušit instalace. Integrováním zařízení IO-Link do Cube67 se pak otevírají další možnosti. Vlastnosti jako přidání dalších 20 metrů kabelu k senzorům IO-Link a možnost připojit až 128 zařízení IO-Link k jednomu sběrnicovému modulu jsou pro procesy zákazníků jako Zecchetti důležité, protože jejich stroje a aplikace potřebují plnit požadavky na velké vzdálenosti.

Použití intuitivního webového serveru Murrelektronik Cube67 společnosti usnadnilo integrování zařízení IO-Link jako generických zařízení, protože tato zařízení nevyžadují žádný další software ani žádná další rozhraní. „Jeho používání je intuitivní a my tak nemusíme pro své týmy zajišťovat žádný další výcvik pro tento software,“ říká Guido Corradi, technik u Zecchetti. Webový server sběrnicového uzlu Cube67, využívající Ethernet/IP, umožňuje společnosti Zecchetti konfigurovat a programovat celý systém Cube67 rychle a snadno. A prostřednictvím integrované záložní funkce je možno celou konfiguraci uložit a jednoduše ji nahrát do dalšího stroje.

Šedesát procent zákazníků společnosti Zecchetti používá ProfiNet, zatímco čtyřicet procent z nich spoléhá na EtherNet/IP. Systém Cube67 umožňuje vypojit sběrnicový modul, aniž by bylo nutné měnit celý systém. Jednoduchou výměnou sběrnicového modulu může Zecchetti standardizovat umístění sběrnicových modulů a přizpůsobit systém novému protokolu. „Pomocí Cube67 zjednodušuje Zecchetti své instalace a současně zvyšuje výkon, což je pro ně základní přidaná hodnota,“ říká Daniele Bizzarri, regionální manažer u Murrelektronik.

Jako výrobce strojů pro manipulaci se skleněnými a PET lahvemi pro některé celosvětově známé výrobce nápojů Zecchetti dobře ví, že rychlost se počítá. Prostoje jsou kritické a mohou způsobit ztrátu cenných surovin v procesu automatizace. V zařízeních, která zacházejí se skleněnými lahvemi, běží manipulační stroje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, protože horký konec výroby skleněné lahve nesmí vychladnout. Fáze uvádění do provozu a testy musejí být prováděny co nejrychleji. 

Aby co nejvíce snížila tato potenciální rizika, Zecchetti zabudovává diagnostickou gateway Cube67 do svých dopravníkových a paletizačních aplikací. Modul diagnostické brány poskytuje tu nejrozsáhlejší diagnostiku, aniž by potřeboval dodatečné programování, a poskytuje přehled o systému, který je nezávislý na prohlížeči a platformě. Zaváděcí technici společnosti Zecchetti využívají tuto diagnostickou bránu ke zjišťování chyb v instalaci v časném stádiu. Tým údržby u Zecchetti ji pak využívá k rychlé identifikaci problémových oblastí a testování protokolu.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář