Trh s ropou se v dubnu poprvé propadl přes dno

Datum 01.05.2020

V dubnu 2020, poprvé v historii padala cena lehké americké ropy (WTI) tak závratnou rychlostí, že se krátce po dosažení hodnoty tři dolary za barel, začala prodávat už za záporné ceny, což v praxi znamená, že prodávajcí musí kupujícímu ještě za ropu zaplatit. Zní to divně, zvláště u takové komodity, kterou všichni potřebují, ale pokud jí obchodník nemá kde uskladnit, tak mu jiná možnost, než předat tuto „horkou bramboru“ někomu jinému, nezbude.

Ve Spojených státech totiž krátkodobě citelně ubylo kapacit k uskladnění ropy v zásobnících, což je dost pádný důvod, proč nikdo z obchodníků letos v dubnu toto černé zlato vlastnit nechtěl a zaplatil tak prodávajícímu 37 dolarů za barel, jen aby jej toho břemene zbavil. Bylo by hezké, kdyby nám benzinka také zaplatila za načerpání pohonných hmot, to se ale nestalo.

Vlastnit v USA obří zásobník ropy kapacitě 125 tisíc metrů krychlových, což je necelých 800.000 barelů ropy, který u Kralup staví Mero za 650 milionů korun, což je 26 mil. dolarů, tak při „odměně“ za odebrání ropy do jeho naplnění, obdržíte od prodejců skoro 30 milionů dolarů. I za předpokladu, že zásobník o podobné kapacitě může být v Americe o 10 až 20 % dražší než u nás, tak vám jej obchodníci za to, že jim tuto ropu odeberete, zaplatí kompletně celý a najednou – a ještě dříve, než se vám ropa začne zavážet. Vám kromě toho zbude aktivum v podobě 800 tisíc barelů ropy, kterou můžete prodat, až se cena zvedne opět nad nulu. Každý dolar nad nulou pak pro vás představuje 800 tisíc dolarů zisku. Pokud náhodou vystoupá na 100 dolarů a vy jej prodáte, pak je zisk z tohoto zásobníku na 80 milionů dolarů. A to už je pěkná matematika.

René Pajurek
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář