Na posledním reaktoru elektrárny Barakah byly dokončeny studené testy

Datum 26.05.2020

Poslední, v pořadí již čtvrtý, reaktor jaderné elektrárny Barakah ve Spojených arabských emirátech má za sebou studené hydrostatické testování. Informoval o tom vlastník elektrárny společnost Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC). 

Při testování vznikl uvnitř systému reaktoru tlak o 25 procent vyšší, než jaký bude za běžného provozu. Parovodní systém čtvrtého reaktoru byl nejprve propláchnutý demineralizovanou vodou. Následně došlo k instalaci víka tlakové nádoby spolu s těsněním vodní pumpy. Během studeného hydrostatického testování je pomocí vody testován hlavní okruh reaktoru, především pak svary, spoje, potrubí a komponenty chladicího systému. 

Výstavba elektrárny Barakah je z 94 procent kompletní. První blok je již hotový a přípravy na jeho spuštění jsou v poslední fázi, oznámil ENEC. Reaktory APR1400 staví konsorcium Korea Electric Power Corporation (KEPCO), pod které spadá i korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP). Ta se v České republice uchází o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.  

O společnosti KHNP
KHNP je státem vlastněná společnost s 50letou tradicí ve výstavbě a provozování jaderných a vodních elektráren. Jako jeden z lídrů jaderného energetického průmyslu ve světě spolupracuje na projektech a je spolehlivým dodavatelem jaderných reaktorů. Firma v současnosti provozuje 24 jaderných elektráren a dalších 8 buduje ve Spojených arabských emirátech a Koreji. Moderní reaktory generace III+ EU-APR a APR1000 nabízejí nejmodernější prvky pasivní bezpečnosti, ochranu v případě havárie velkého letadla a kybernetické bezpečnosti.
Společnost KHNP, vážný uchazeč o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany v České republice, staví jadernou elektrárnu Barakah ve Spojených arabských emirátech. První blok jaderné elektrárny Barakah v SAE získal provozní licenci v únoru 2020. Po dodání paliva bude blok připraven pro komerční produkci elektřiny. V SAE půjde o první elektřinu vyrobenou z jádra. 
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář