Nová lokalizace místa poruchy v praxi – I.

Datum 01.06.2020

V průběhu měsíce března 2020 dokončila firma HAKEL vývoj nové lokalizace místa poruchy HIG-IFL DELTA. Tedy přístroje, který dokáže určit, na kterém vývodu IT sítě porucha vznikla. Jak už název napovídá, jde o příslušníka zdravotnické řady „DELTA“ – tedy poslední generace přístrojů pro monitorování stavu izolace ve zdravotnických sítích IT od firmy HAKEL.

Lokalizace jako taková je inovovanou verzí výrobku HIG-IFL1, jež se v praxi solidně osvědčil a dnes monitoruje izolaci například v Pardubicích, Olomouci, Bratislavě nebo třeba až v Brazílii. Při vývoji jsme tedy vyšli z vyzkoušeného zapojení a připomínek uživatelů. Vznikl tak výrobek, který splňuje požadavky norem a navíc je jeho použití mnohem komfortnější pro projektanta i elektromontážní firmu.

Zcela zásadní je, že výrobek slouží jako příslušenství ke stávajícímu systému. Tím pádem nyní máme naprosto srozumitelnou řadu pro zdravotnictví, která zahrnuje jeden hlídač (HIG95-DELTA), jednu lokalizaci místa poruchy (HIG-IFL DELTA) a dva možné typy signalizačních panelů (MDS-D, MDS-DELTA).

Jak je již naším dobrým zvykem, nasadili jsme nový výrobek do provozu na pozorování. Tentokrát se nám za spolupráce firmy REPOS TECHNIK s.r.o. podařilo získat umístění ve Fakultní nemocnici Ostrava, konkrétně na oddělení ORIM (Oddělení resuscitační a intenzivní medicíny).

Jedná se o oddělení s poměrně vysokými elektrickými odběry a až nezvykle velkou rozlohou samotné izolované soustavy. Proto je zde lokalizace místa poruchy zcela na místě. Původní monitoring obstarával hlídač HIS400 spolu s jednotkou TOM. Dálkovou signalizaci řešila kombinace ZJ24 a MDS10T. Tato sestava byla nahrazena za HIG95-DELTA, Power Supply DC24V, MDS-D a hlavně lokalizaci HIG-IFL DELTA.

První zkoušky, které jsme provedli v den instalace, proběhly zcela korektně a celý systém se choval na výbornou. Otestovány byly jak vlastnosti lokalizace, tak také opětovně vlastnosti hlídače. Na místě zůstal nainstalovaný záznamník dat, který zaznamenává měřené veličiny. Na konci dubna zařídíme odpojení převodníku a provedeme vyhodnocení, které by nás mělo utvrdit v tom, že námi navržený systém je ve všech ohledech naprosto spolehlivý.

Michal Závodník
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář