Taiwan Semiconductor dělá vlny v Arizoně

Datum 02.06.2020

Plán taiwanské společnosti Taiwan Semiconductor (TSMC) vybudovat ve Spojených státech továrnu za 12 miliard dolarů vyvolal zájem světových médií. Firma plánuje ve státě Arizona vyrábět 20 000 čipů měsíčně. K tomu bude potřebovat vytvořit 1600 vysoce kvalifikovaných pracovních míst. Výstavba má, podle prohlášení společnosti, začít v roce 2021, výroba pak v roce 2024.

Čipy od této firmy bývají mimo jiné v přístrojích iPhone společnosti Apple a právě i takovéto technologické společnosti se snaží mít co nejvíce komponentů ve svých přístrojích vyrobené v USA. Rozhodnutí postavit továrnu na americkém území je tak pro firmu velice rozumný krok. Kromě toho čipy od TSMC používají také bojové letouny. Tento krok je velkým vítězstvím pro Donalda Trumpa, který se obával závislosti globálního dodavatelského řetězce technologií na Číně.

“Oznámení TSMC přichází v kritickém okamžiku, kdy Čína soutěží o dominantní špičkovou technologii a kontrolu kritických průmyslových odvětví,” uvedl americký ministr zahraničí Mike Pompeo. “Továrna TSMC v Arizoně zvýší ekonomickou nezávislost USA, posílí naši bezpečnost a konkurenceschopnost a posílí naše vedoucí postavení ve výrobě špičkových technologií.”

Méně známý je její bývalý předseda správní rady, miliardář Morris Chang (88), který transformoval TSMC z původního státního výzkumného ústavu na první tchajwanskou společnost, která byla kótována na newyorské burze cenných papírů. Jmění tohoto průkopníka v oblasti polovodičů se odhaduje na 1,3 miliardy dolarů, a to hlavně díky jeho podílu v TSMC.

Chang, který má americké občanství, také začal svou kariéru v USA. Chang se narodil v pevninské Číně a během čínské občanské války se přestěhoval do Hongkongu, pak studoval na americké MIT, kde získal bakalářský a magisterský titul v oboru strojírenství. Poté strávil čtvrt století prací v Texas Instruments, kde se stal viceprezidentem skupiny, zodpovědné za celosvětové podnikání v oblasti polovodičů. Texas Instruments ho také poslal na Stanfordovu univerzitu, kde získal doktorát v oboru elektrotechnika.

V roce 1985 se Chang rozhodl vrátit na Tchaj-wan, aby vedl vládní institut pro výzkum průmyslových technologií. Později přišel Chang s myšlenkou poskytovat výrobní kapacity společnostem ochotným zadávat výrobu polovodičů externě, místo aby každá společnost vyráběla vlastní polovodiče. Náklady na výrobu různých čipů mohou být neúnosné, a to i pro velké technologické společnosti, a představují velkou překážku vstupu pro začínající podnikatele. Jeho nápad nakonec podnítil růst Tchaj-wanu jako centra pro výrobu polovodičů a TSMC se stal největším smluvním výrobcem polovodičů na světě. Společnost se sídlem na Tchaj-wanu nyní vyrábí více než 12 milionů polovodičových destiček ročně pro asi 500 zákazníků a zaměstnává více než 51 000 lidí.

V roce 1994 uvedl TSMC na tchajwanskou burzu cenných papírů a poté o tři roky později firmu kótoval také na newyorské burze. V roce 2005 odstoupil z postu ředitele firmy, ale ponechal si místo předsedy představenstva. O čtyři roky později se ale vrátil, aby vedl společnost v krizové době. Pod jeho vedením vzrostly tržby TSMC z 9,3 miliard USD v roce 2009 na 20 miliard USD v roce 2013, kdy se znovu vzdal otěže řízení.

Firma se nyní může pochlubit ročním obratem přesahujícím 35 miliard dolarů a celkovou tržní kapitalizací ve výši 250 miliardami dolarů, což je hodnota firmy srovnatelná se společnosti Intel.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář