Když se řekne DSO, hleďte i na příponu

Datum 22.06.2020

Zkratka „SE“ nemusí u měřicího přístroje nutně odkazovat na jihovýchod (South-East). Co když tím výrobce myslel spíše akční nabídku v limitované sérii (special edition)? Podobně jako u německého osciloskopu Voltcraft, který je s výchozí variantou DSO-6084E technicky shodný a případný rozdíl tak pocítí zejména vaše peněženka.

Začíná od nuly

V laboratořích, do vývoje, nebo např. pro servisní účely mnohdy stačí střízlivě navržená měřicí technika, která nemusí být vůbec drahá. Ve světě osmibitových DSO se proto rychle a na jednom místě setkávají požadavky spojené např. s rychlostí vzorkování až 1 GS/s, šířkou pásma 80 MHz a také čtyřmi samostatnými analogovými vstupy. To je mnohem víc než pouhé dva kanály. Digitální osciloskop Voltcraft DSO-6084E SE k tomu navíc přidává přehledný multidotykový panel s úhlopříčkou přes 20 cm, který si rychle oblíbíte. Spoustu povelů je však možné stále zadávat i klasickou cestou, příp. též kombinovaně. 

Mechanických ovládacích prvků zde napočítáte bezmála padesát. Většinu z nich tvoří běžná tlačítka s gumovým hmatníkem, který bývá někdy i podsvícený. Mezi nimi pak vystupuje celkem šest otočných knoflíků s funkcí potvrzení. Přesně odstupňovaný krok však mají pouze dva. Jednotlivé prvky jsou od sebe dostatečně vzdálené a díky logickému začlenění do několika základních skupin můžete začít okamžitě pracovat. Dokonce i tehdy, klesne-li teplota okolí až k samotné nule. 

S citem k prostoru

Displej s úhlopříčkou osm palců pro běžné činnosti naprosto vyhovuje. Výrobce kromě toho chytře využívá místo a zbytečně tak nezvětšuje rozměry přístroje. Osciloskop Voltcraft DSO-6084E SE si proto vystačí nejen s menšími lemy okolo zapuštěného LCD panelu, ale z odvrácené strany se může rovněž pochlubit výrazným stylovým prohnutím směrem dovnitř, které zde příjemně překvapí.

Když k tomu připočteme prostor pro masivní držák společně s dalšími několika prohlubněmi, ve kterých najdete třeba rozhraní USB Device či LAN, a také konektor BNC zpřístupňující spouštěcí signál nebo výsledky testů vyhovuje – nevyhovuje, pro samotnou elektroniku zase tak moc místa nezbývá. A to výrobce u stejné řady počítá i s volitelným generátorem průběhů se dvěma kanály, doplňkovou baterií o kapacitě 13 Ah, nebo dalším zvyšováním kmitočtového záběru až do 0,2 GHz. Aktivní chlazení členitého těla je proto sázkou na jistotu. Ventilátor lze ovšem snadno přeslechnout.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář