Elektrárna s kombinovaným cyklem pro chemickou společnost Evonik

Datum 23.06.2020

Společnost Siemens Energy staví další vysoce účinnou elektrárnu s kombinovaným cyklem pro chemickou společnost Evonik v její největší lokalitě, v německém Marlu, v Severním Porýní-Vestfálsku. Základem strojovny je spalovací turbína SGT-800, brněnská parní turbína SST-400, dva generátory a řídící systém SPPA-T3000. Výkon zařízení dosáhne 90 megawattů elektrické a 220 megawattů tepelné energie. Do provozu bude uvedena v roce 2022, kdy nahradí starou plynovou elektrárnu. Vysoká spolehlivost a dostupnost elektrárny a jejích komponentů bude zajištěna díky dlouhodobé servisní smlouvě mezi společnostmi Siemens Energy a Evonik.

„Evonik vyrábí udržitelné výrobky a zvyšuje účinnost svých výrobních procesů. Takto významně přispíváme ke snižování emisí CO2. Modernizace a pravidelná údržba naší energetické infrastruktury představuje další způsob, kterým pomáháme snižovat množství emisí CO2,“ říká Rainer Fretzen, předseda správní rady společnosti Evonik Technology & Infrastructure.

„Marl VII je dalším milníkem na cestě k výrobě udržitelné energie. Díky nejmodernějším technologiím bude moci vyrábět elektřinu a teplo s celkovou účinností více než 93 %. Jedná se o důležitý projekt pro dosažení emisních limitů a zvýšení spolehlivosti výroby našeho partnera, firmy Evonik,“ řekl Jaroslav Lahoda, ředitel Siemens Energy, s.r.o., a dodal: „Vysoce flexibilní systém řízení zátěže elektrárny umožní vyrovnávat výkyvy v síti, a fungovat autonomně i v ostrovním provozu v případě výpadku sítě.“

Výstavba nové elektrárny s kombinovaným cyklem je druhým projektem kombinované výroby tepla a elektřiny (CHP), který byl letos realizován v Marl Chemical Park – největším závodem Evonik na světě. Základní kámen pro výstavbu elektrárny s kombinovaným cyklem na klíč, známý jako Marl VI, byl položen v březnu 2020. Společnosti Siemens Energy a Evonik nyní pokračují v úspěšném partnerství v projektu Marl VII. Po dokončení budou moci Marl VI a Marl VII vyrábět elektřinu s celkovou účinností vyšší než 93 % a kapacitou až 270 megawattů, což představuje spotřebu přibližně 750 000 domácností. V kombinaci s parními kotli z Duisburg Standardkessel Baumgarte GmbH bude od roku 2022 závod schopen pro chemický park vyrábět až 660 metrických tun procesní páry za hodinu. Navíc bude nadále dodávat teplo přibližně do 2 000 domů v Marlu.

Siemens Financial Services a KfW IPEX-Bank plně financují výstavbu a spuštění nového závodu, finanční objem projektu se pohybuje v nižších stovkách milionů EUR.

„Naše mnohaleté finanční a průmyslové zkušenosti v energetickém sektoru sehrály rozhodující roli při vývoji na míru řešeného financování druhého projektu elektrárny v řadě, které jsme připravili společně s KfW IPEX-Bank,“ říká Veronika Bienert, finanční ředitelka společnosti Siemens Financial Services. „Úspěšným pokračováním této úzké a inovativní spolupráce jsme dokázali optimálně podpořit zákazníka Evonik při realizaci dalšího projektu energetické transformace zaměřené na budoucnost.“

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář