Generovat signál není umění. Kreativní být ale můžete

Datum 24.06.2020

Vyrábět je možné leccos – běžné sériové produkty, které se díky standardním velikostem či tvarům vzájemně podobají jako vejce vejci, ale třeba i jedinečné originály stvořené přímo ke konkrétnímu účelu. Výjimkou není ani tvorba elektrického signálu – někdy ve zcela obecné rovině a jindy zase pěkně „na míru“. Jen zde hovoříme spíše o amplitudě, časovém průběhu nebo např. kmitočtu, který nám zní v češtině mnohem lépe, než původní frekvence. A to i tehdy, začne-li vycházet z německého stroje. Co říkáte, deset megahertz by do začátku mohlo stačit?

Tři kila váhy, osm kilo paměti

 Generátory průběhů Voltcraft řady FG-2000 pokrývají základní potřeby nejednoho pracoviště. Zvláště pak v případě, kdy s jejich vyššími verzemi poroste i kmitočtový záběr, velikost paměti nebo např. počet vzorků za vteřinu. Vždy je ale potřeba někde začít. Pro samotný signál to může v jádru znamenat technologii DDS (Direct Digital Synthesizer), zatímco obsluha již uvidí výchozí provedení multifunkčního 10MHz generátoru FG-2102 se dvěma nezávislými kanály, rychlostí 125 MS/s nebo 14bitovým rozlišením na svislé ose

Systém si rychle poradí nejen s pěti naprosto základními průběhy, ale zajišťuje rovněž dalších 45 funkcí. A pokud by nestačilo ani to, nabídka skupiny „Arbitrary“ ještě pamatuje na libovolné charakteristiky definované hezky bod za bodem. V přístroji je lze nejen rovnou vytvářet, ale také uložit a popřípadě dále editovat. 8 kpts zde přitom odkazuje na 8192 dílčích pozic. K nastavení parametrů a ovládání výstupů se rovněž nabízí rozhraní USB.

Ať oslňují výstupy, ne barvy

Šedá snad nevyjde nikdy z módy a jako dominantní barva bude nepochybně slušet i generátoru libovolných průběhů Voltcraft FG-2102. Jemné odstíny výrobce zvolil nejen u čelního a také zadního panelu, které máte v obou případech vyrobené z plastu, ale rovněž v případě kovového těla s drobnými větracími otvory, nebo i u chráničů z gumy na všech osmi rozích přístroje. Tenčí plech se po stlačení sice mírně prohýbá a při poklepání může dokonce drnčet, nicméně zařízení jako celek působí docela bytelně. A ve většině případů budou přesně lícovat i jeho jednotlivé spoje.

Nenápadné vzezření stolního přístroje však může klamat pouze do chvíle, než jej poprvé zapnete. To se pak u vybraných ovládacích prvků začnou v zářivých barvách rozsvěcovat gumové hmatníky a prostor dostává i čtyřpalcový TFT LCD displej. Tady se již ale vracíme zpátky ke střízlivějšímu provedení s decentní paletou několika málo barev, které tak nemusí nepříjemně razit ani při vytažení jasu až na 100 %. Kultivovaně se kromě toho budou projevovat i spínací kontakty relé. Jediné, co jen tak nepřeslechnete, a to ani při výrazně nižších teplotách okolí, bude nepřetržité hučení ventilátoru. 

Rychlé funkce, úhly bez omezení

Máte ve zvyku ovládat vše okolo sebe jistým stiskem? V tom případě se stává jasnou volbou řada mechanických tlačítek, včetně numerické klávesnice či klasického voliče. Panel s více než 150 000 obrazovými body zde sice vykresluje spolehlivě a pod všemi myslitelnými úhly, nicméně při pokusu o „bližší kontakt“ na něm žádný povel nezadáte. Displej pouze „rozpíjením“ odkáže na tekutou podstatu svých krystalů, kterou začíná zdůrazňovat už při silnějším stlačení okolních kláves. Na čitelnosti to však nic nemění.

Bleskový přístup ke všem nejčastěji používaným signálům zprostředkuje u generátoru Voltcraft FG-2102 řada šesti výmluvně označených tlačítek přímo pod obrazovkou. Základní zvolené parametry se pokaždé zobrazují přehledně a s dostatečně velkými číslicemi. Nechybí tu ani jednoduchá grafická nápověda, která na časové ose společně s údaji, včetně jejich jednotek, názorně vykresluje právě prováděné změny. Pokud by si však nevybírala a dynamicky reagovala na každý z parametrů, mohlo být vše ještě srozumitelnější.

Podobně by v této části neuškodily ani nepatrně větší a lépe čitelné popisky. Třeba kvůli písmenu „M“, které ve zkratkách PM či PWM začíná vytvářet jednolitou bílou plochu. Vždyť úhlopříčka 10 cm není zase tak málo, aby se musely „bít“ i kótovací čáry s textem, příp. ve vyskakovacím okně docházelo ke zbytečnému dělení slov (Functio-n).

S čítačem do 200 MHz

S displejem generátoru Voltcraft FG-2102 se rovněž pojí nabídka pěti funkčních kláves, jejichž aktuální význam čteme vždy po jejich levém boku. Další trojice tlačítek zase přepíná mezi oběma barevně odlišenými kanály, umožňuje souběžné zobrazování jejich parametrů a podpoří i modulace, nebo např. rozmítání. Oba výstupy jsou sice nezávislé, nikoli však rovnocenné. Některými funkcemi proto vládne pouze první z nich. Vzájemné kopírování parametrů je ale samozřejmostí. Jen kdyby si otočný volič za touto vlastností zase tak urputně nestál a dokázal stiskem potvrdit i mnohem častější požadavky.

V některých detailech může být celkový způsob ovládání generátoru odlišný a někdy i zdlouhavější, zvláště při práci s virtuální klávesnicí. Systém však reaguje svižně a obsluha se nakonec vždy dobere kýženého cíle. A to i v případě pokročilých funkcí. Vše podstatné je totiž spojeno až s konektory typu BNC, kterých zde napočítáme hned šest.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář