Paralelní dobíjení 20 autobusů výkonem až 150 kW v Norimberku

Datum 28.06.2020

Společnost Siemens Smart Infrastructure získala zakázku norimberského dopravního podniku Verkehrs-Aktiengesellschaft Nürnberg (VAG) na vybavení nového depa pro elektrobusy přípojkami pro síť vysokého napětí a dobíjecí infrastrukturou. Autobusy budou mít k dispozici 39 parkovacích stání, půjde tak o jeden z největších projektů na depo elektrobusů v Německu. Depo bude postaveno v prostorách společnosti VAG v norimberské čtvrti Schweinau a bude připojeno pouze na dodávky zelené energie. Výstavba byla již zahájena a zařízení by mělo být uvedeno do provozu v roce 2021.

Elektrobusy hrají klíčovou roli při snižování znečištění ovzduší a hlukové zátěže ve městech a tím zlepšují kvalitu života. Jeden elektrobus, který denně najezdí zhruba 200 km, ušetří oproti nejmodernějším dieselovým autobusům okolo 60 tun CO2 ročně. Proto představuje elektrifikace městského vozového parku jeden z nejdůležitějších prvků ekologických plánů a opatření ve městech.

„Nové depo bude určeno výlučně pro naše elektrobusy, jejichž provoz hodláme v příštích letech nadále rozšiřovat,“ uvedl generální ředitel VAG Josef Hasler. „Jsme rádi, že můžeme spolupracovat se společností Siemens a rozvíjet tak naši strategii elektromobility v oblasti městské hromadné dopravy. Siemens má zkušenosti nejen se síťovými aplikacemi, ale i s dobíjecími technologiemi. I proto může být depo navrženo tak, aby byla zajištěna maximální energetická účinnost a vysoká dostupnost našich elektrobusů. Elektromobilitě patří budoucnost, a to i v autobusové dopravě. Autobusy dobíjené zelenou energií skutečně chrání životní prostředí, klima a občany a významným způsobem se podílejí na transformaci moderního provozu.“

Dobíjecí infrastruktura od společnosti Siemens pokryje 39 parkovacích stání v moderním depu eBus Port. Nabídne paralelní dobíjení až 20 elektrobusů během noční pauzy nebo jiných provozních přestávek.

K veřejné elektrické síti bude objekt připojen prostřednictvím řady elektrických systémů včetně zařízení pro vysoké napětí a transformátory. V rámci depa bude elektřina mezi jednotlivými stanicemi distribuována přes rozvaděče nízkého napětí.

Součástí dobíjecího systému bude 20 dobíjecích stanic typu SICHARGE UC 200. Každá z nich má dobíjecí výkon až 150 kW a bude k dispozici pro dvě parkovací stání přes dobíjecí kabel a konektor.

„V případě, že se autobusy dobíjejí v depu, je maximálně důležité zajistit bezproblémové začlenění stávající infrastruktury a pracovních postupů do celého systému,“ uvedl Jean-Christoph Heyne, který ve společnosti Siemens Smart Infrastructure odpovídá za energetické sítě budoucnosti. „Již v rané fázi návrhu zkoumáme, jakou zátěž elektrická síť v dané lokalitě unese a kolik autobusů můžeme dobíjet současně. Naše produkty a technologie pomohou společnosti VAG vystavět flexibilní a zároveň ekonomicky hospodárné moderní depo.“

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář